БЕРКЕМ АЛ АТОМИ И НЕГОВИЯТ «МАРОДЕР»

Сергей Павлухин

превод: Георги Ангелов

Това е много мъжка книга. Действието се развива в съвсем близкото бъдеще. Продажните политици, прикривайки се зад либерални лозунги, продават Русия.
Те позволяват да влязат натовски войски за контрол над ядрените обекти. На този фон се разгръща новата робинзониада на «Ахмет» – Ахметзянов (главният герой на книгата).
За неописуемо огорчение на всички врагове на Русия, запасът й от устойчивост е достатъчно голям. И всичко би било добре, ако не са либералните ценности, сред които на първо място е неотменимото право на всеки предприемчив индивид да се обогатява за сметка на обществото. Натрапвайки на Русия принципа на несъпротивление на капитала, виейки за свободата на предприемчивост и поощрявайки руските крадци на държавни средства, Съединените Щати възобновяват икономическия хаос.
Разбира се, не може да се сравнят Съединените Американски Щати с Третия райх. Хитлер нямал атомно оръжие и много зависел от чуждестранния капитал. Америка се намира в много по-изгодно положение. Сатаната винаги се облича в бели одежди и се опитва да се представи в изгодна светлина, с палмова клонка в ръка. Той не плаши, той очарова. И щедро раздава пари.
Да не забравяме и това, че за последните шестдесет години американските въоръжени сили над четиристотин пъти са водили бойни действия зад граница. По данни на «The Association for Responsible Dissent», към 1987 година за сметка на ЦРУ са били 6 милиона живота на чужди граждани. И 20 000 тайни операции с използване на оръжие. И 20 свалени правителства. Изхарчени са над 150 милиарда долара за доставка на оръжие в зоните на етническите конфликти. Изчезна от картата Югославия, Афганистан лежи в развалини, превръщайки се в гъста плантация за коноп и опиумен мак.
Но в първата книга на Беркем ал Атоми на главния герой се налага по-често да отстоява своя живот в кървави боеве с бивши съседи и съотечественици, отколкото с окупиралите Урал «стопани». Авторът с щедри и сочни багри рисува картината на всеобщото подивяване в един свят на насилие. И дава универсални рецепти за оцеляване в екстремални обстоятелства.
Авторът толкова достоверно описва ситуацията, че читателят напълно потъва в тази действителност, ярко изобразена от Беркем ал Атоми – например уралския ЗАТО (затворено административно-териториално образование) на «Тридесетка».
Мога да кажа, че това е най-удачната книга на руски автор в жанра «екшън» за последния четвърт век.


БЕРКЕМ АЛ АТОМИ «МАРОДЕР» – СПб.: Издателство «Крилов», 2008.