ОПИТОМЕНА КРАСОТА

Росица Кунева

Бр. 3 на сп. „Знаци” от 2018 г.

Някак не мога ей така да напиша, че е излязъл новият брой на списание „Знаци”. Защото това не е просто едно (от вече съвсем малко останалите) печатно издание за литература и култура. Това е списание, което спокойно би могло да се нарече книга.

Цялостно и хармонично композираните авторски и критически текстове, които логично преливат един в друг, те карат да четеш така, че да не ти се иска да свършва цялата тази красота, събрана ведно.

Едва ли е нужно да споменавам, че високите критерии при графичното и полиграфско оформление на списанието го правят уникално в естетическо отношение издание. Но - нека все пак разгърнем страниците му. Ще се убедите сами.

В поетичната рубрика „Пегас” са представени както автори, които отдавна са познати и любими на широката аудитория, така и нови и интересни имена.

Екзистенциалната и ярко заявената социална поезия на Камелия Кондова („С белези от доживотни рани - /изтъкан от мрак - Артистът свети./Щом потъне сетният Титаник, /няма кой за него да се сети.” - „Титаник”) и Ники Комедвенска („Ах, ще вържа езика на вятъра горе за къщата,/ да скимти и да ближе на селото лютите рани./ Щом не идва денят на голямото наше завръщане, /нещо друго поне да стане.” - „Три молитви”; („Сред пушека на този век,/ между раздори и обиди/ върви един добър човек./ А все не можем да го видим…” - „Човекът до теб”) логично намира своето продължение и самобитна изява в стиховете на Цвета Иванова (която е и мое лично откритие), в по-приглушените и интимни изповеди на Л. Славова, Й. Гецова, К. Вангелова, Р. Драгоева.

Интересен автор е Миглена Георгиева, експериментираща в цикъл стихотворения на родопско наречие.

Сред избора на редактора се откроява Хайри Хамдан. Поет, белетрист, преводач, роден в Йордания, откъдето емигрира и се установява в България от 1982 г. Превежда на и от арабски и български език.

В неговите стихове има осезаем полъх от дълбочината на образите, мъдростта, лапидарността и изяществото на класическата арабска поезия, но се усеща и модерното звучене на съвременната литература.

Присъствието на тези автори на страниците на „Знаци” е поредното доказателство за желанието на редактора да представи възможно най-всеобхватно интересните и значими имена в днешната поезия.

За предпочитащите белетристиката трябва да отбележим, че също са подбрани интересни и значими имена като Наталия Бояджиева, която неусетно и майсторски ни пренася в екзотичния и непознат за повечето от нас свят на Филипините. Книгата й „Лицата на Филипините” съдържа 43 документални разказа, които разкриват необятните, непознати територии на филипинската душа, личност и съзнание.

В този раздел компания си правят двама лекари, които са и чудесни разказвачи - Димитър Няголов и Златимир Коларов (председател на Дружеството на писателите-лекари), които доказват, че зад хладния разум се крие чувствителна и ранима душа, че стетоскопът и перото могат да бъдат в един и същи джоб.

В рубриката „Отново на светло” ще се насладим на неповторимия стил и дълбоката ерудиция на Катя Зографова в пространня й текст „Дора Габе в моя живот”.

Увлекателно и непредубедено, но в същото време с ярко изразено лично отношение към голямата наша поетеса, литературният историк представя една широкоформатна и пъстра снимка (защото това е и сериозен документален разказ) на някои малко известни факти от житието на Дора Габе.

За двете души в нея, които сякаш никога няма да намерят покой. „Защото животът на великата Добруджанка понякога е най-тъжна сага за самотата, понякога прилича и на вълшебна приказка…”, ни издава авторката. Не подминавайте тази приказка!

Почитателите на музиката могат да научат за живота на един голям оперен артист от началото на миналия век - баритонът Събчо Събев, който дебютира в Софийската опера през 1924 г. Между 1928 и 1932 пее в Италия, Германия, Малта, Холандия, Франция и Южна Африка. По време на тези обиколки постига своята най-висока международна слава. У нас той пее по-голямата част от баритоновия репертоар с общо над 500 спектакъла.

През 1948 г. Събев става художествен директор на Варненската опера, в допълнение към това е и един от най-важните вокални педагози в България. На 29 май 1950 г. Събчо Събев умира на сцената на Варненската опера, изпълнявайки ролята на Евгений Онeгин. За много от по-възрастните почитатели на операта във Варна той все още остава личност-легенда.

И съвсем естествено, като продължител на традицията да се представя изкуство от най-висока класа, се срещаме с акад. Пламен Карталов. В края на 2018 г. на Маестрото бе връчена престижната награда „Золотая муза” - награда, която се дава за специален принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България.

Произведения на руски композитори като Чайковски, Бородин, Стравински, Холминов и др. са представени от академик Карталов на сцени в Русия, Беларус, Полша, Испания, Япония и др. държави.

Нека разгърнем и „Преводаческата тетрадка”, където ще надникнем в света на Микола Тютюнник от Донбас, Украйна - поет, прозаик, преводач, журналист. За мен той е едно от откритията в този брой на сп. „Знаци”. Поезията му е „дълбока вода” - модерна като изказ и филисофска по своята същност, майсторски преведена от Е. Няголова.

Наталия Елизарова е име, познато на читателите, които следят значимите съвременни руски поети. Стиховете й достигат до нас благодарение на В. Радинска.

Гръцката поетеса и писателка Хлои Куцумбели е представена от писателя Христос Хартомацидис чрез нейната осезаемо женска и успоредно с това - екзистенциална поезия, наративна като приказка, от която не ти се иска да си тръгнеш.

И, оставайки на Балканите, ще срещнем поезията на Панде Манойлов - значим писател от Македония, отдавна известен на пристрастените към съвременната балканската литература читатели. Публикуваните в списанието стихове допълват творческия му портрет с нови щрихи.

В рубриката „Критическо перо” е представена книгата на Маринела Паскалева „Йордан Йовков. Почти непозната кореспонденция”. Книга, „… особено значима с документалната си прецизност при разгръщане на анализа и своята архивна авторитетност в приложените материали, което я превръща в безценен библиографски указател за специалистите йовковеди”, според авторката на критическия обзор - Магдалена Трифонова.

Ангелина Бакалова прави проникновено-аналитичен и същевременно емпатичен прочит на стихосбиката „Приют за безсъници” (изд. „Слав. академия”) на поетесата Р. Кунева. Според нея книгата „… следва една логика - от страдание, през преболедуване, към помъдряване. И в този логично извървян път съзидателните сили са любовта, самотата, будният Дух.” Това е книга за „Пътя на будния Дух” според авторката на критическия обзор.

Една от любимите ми рубрики е „Ателие”. Тук словото и чувствата се превръщат в образи, а образите говорят на своя език. Сега думата има словашкият художник Милан Хриц, чиито картини ни отнасят в създадения от него фантастичен свят.

Истинска естетическа наслада е да се видят прекрасните репродукции, които не отстъпват по качество на професионалните художествени албуми.За неговото творчество Е. Няголова казва:

„В творбите на Милан Хриц ясно прозира пластическата свобода на автора. Реалното, сюрреалното и магичното при него са в неделима връзка. А образите му са опоетизирани послания за Добро и Красиво. Както впрочем е при всяка приказка… За това помага и колористиката на художника - не дръзка и фовистична, а деликатна, изградена от сложни цветове и нюанси, на места - приглушени и загатнати, с внезапни светлинни акценти.”

Този интригуващ анализ ни кара с нетърпение да очакваме предстоящата изложба на Милан Хриц в България.

Другият интересен гост в „Ателие” е Валерий В. Пощаров. Той е завършил Пластични изкуства в Сорбоната. Работи в областта на живописта, рисунката, рисуваната керамика, хуманистичната фотография. Снима и рисува по манастири и села, от Родопите до Стара планина, от Капиновския до Зографския манастир на Атон.

Основава първата онлайн галерия в Източна Европа, по-късно създава първата в света курирана онлайн галерия за документална фотография с автори от цял свят.

Неговото есе „От първо лице” притчово и метафорично разказва за това как художникът търси начини да улови, да хване в примката на фотографията човешката Душа и да я направи вечна.

За лутанията из стръмните пътища, през които минава творецът, за да стигне до прозрението, че истината е в това, да създадеш „Портрет на живот. Снимка на живот.”, а не неговата имитация.

Прекрасните фотографии се превръщат в органична част от този интимен и изстрадан текст. Би било чудесно, ако Валерий Пощаров обедини в книга своите есета и фотографии, което според мен определено ще се превърне в значим културен факт.

В рубриката „Прочетено за вас” преводачът Огнян Стамболиев представя „Търговецът на начала на романи”, получил наградата „Европейски роман на годината - Жан Моне”.

Тук е и Драгомир Мирчев - лекар с няколко специалности, но чиито творческите интереси са в областта на литературата, изобразителното изкуство и художествената фотография. В този брой на Знаци е представен с цикъл епиграми.

За мен беше наистина интересно да прочета текста на Християн Облаков „Арх. Антон Франгя и следите му в градската среда на Варна”. Антон Янев Франгя е човек с изключително интересна житейска и творческа биография, оставил своя почерк като архитект не само във Варна, но и в София.

Той е и един от основателите на Научния институт на архитектите и инженерите в България и едно от авторитетните имена в областта на сградостроенето в България. „Приносът му за гр. Варна е огромен и все още предстои да бъде проучен и подробно документиран.” - заключава авторът.

И ето, че трябва да затворим последната страница на „Знаци”. Със сигурност всеки е намерил нещо за себе си в това богато като съдържание и изключително по стил издание.

И мисля, че най-ценното на книжните списания е именно възможността да докоснеш гладките гланцирани листове, да вдъхнеш мириса на мастилото, да се върнеш към любим текст, да се насладиш на чудесните репродукции на картините.

И всичко това, подбрано само за теб - неговия читател и почитател.

Линк към брой 3 на списание „Знаци”, 2018:

https://issuu.com/capola11/docs/3-2018?fbclid=IwAR0BcCPhv87gzqgx1oN9iu-_eh-qUJLGCMzjcFdPkALkEc5VuL29HUzwx4U