141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СЛИВЕН ОТ ОСМАНСКО ИГО

В духовния календар на „воеводския град” актът на освобождението на селището на 17 януари 1878 година (4.01., стар стил) заема особено място. И в студените дни на настоящата година (2019) едноименният площад в квартал „Клуцохор” (местността „Харамиите”) събра отново признателните сливенци от различни поколения, дошли да се поклонят пред делото на предците. Възпоменателното събитие се организира от община Сливен, Светата Сливенска митрополия и Военно формирование 22-220 (нач. полк. Л. Вачев). Началото му бе поставено със залп от десет пушки, изпълнен от представители на Регионален клуб „Хаджи Димитър” при Национално дружество „Традиция”.
Пред паметната плоча застанаха ръководители на града и областта: кметът Стефан Радев и зам. областният управител на област Сливен Камен Костов, митрополит Йоаникий, общински съветници, началникът на РУ на МВР- гл. инспектор Д. Кикьов, началникът на гарнизон Сливен полк. Любомир Вачев, зам. кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на родолюбиви, обществени и културни сдружения, учащи се, потомци. Прочувствените думи на кмета Радев за приносите на Сливен в освободителната и духовна история на България, развълнуваха присъстващите: „В този ден отдаваме почит на хилядите наши съграждани, дали живота си за Родината. Въпреки превратностите на съдбата, Сливен не спира да търси своя европейски път и облик. Нека славната памет на нашите предци ни вдъхновява да работим съвместно за развитието и просперитета на града ни”, подчерта ораторът.
Историческите хроники връщат паметта за радостта на съгражданите ни на този ден от освободителните действия на влезлите в града руски формирования, сбъднали възжелания миг за изстрадалото население - след опожаряването на града и репресии на поборници и водачи. Войните от 26-тия Казашки полк (1877 г.) на барон Корф, бойците от Левия страничен отряд на генерал Е. Делингхаузен, преминали заснежените проходи Твърдишки и Демиркапия, са вписалите имената си сред личностите, чийто подвиг разтуптява сърцата на съвременните българи. Сред тях се нареждат и завършилите освободителните военни действия на 16 и 17 януари 1878 г.(4 и 5 януари, стар стил) войни от: Втора дивизия (13-ти драгунски полк на Военния орден), командвани от майор Л. Кардашевски, както и сражяващите се в 26-ти Донски полк под водачеството на полковник Н. Бакланов и особено - към заслугите на основните освободителни части под командването на генерал А. Беляев (Петрозаводски полк.).
Преди 141 години, на 4 януари 1878 г., историята отвежда към вълненията на сливенци, дейността на Временната управа (с управител митрополит Серафим) по подготовка на посрещането и нетленните думи на полуслепия народен поет Добри Чинтулов към освободителните части: „ …Пристъпете със смели стъпки в нашия град. Неговото население, изморено от тежките страдания, със сълзи на очи ви очаква, с разтворени обятия. Утешете го със своето присъствие. Излекувайте неговите свежи и още димящи рани с целителния балсам на разумната свобода и правосъдие”. Известно е, че поради здравословни причини и от скромност, престарелият поет отказва да приеме пост в управата, изричайки паметни думи: „Доста съм работил. Сега ще постоя отстрани, ще погледам с голяма радост в душата си как младите идеално ще послужат на Отечеството си!”
В съотвествие с традицията, митрополит Йоаникий и свещенослужители (от църковния храм „Св. Николай”) отслужиха - в знак на признателност, заупокойна молитва и благодарствен молебен. Присъстващите граждани и представители на обществените организации, свеждайки чела, обкичиха с цветя паметното място, като венци бяха поднесени и от името на народния представител Десислава Танева, директора на ТД „Национална сигурност” Николай Чиликов, директора на ОДМВР - Сливен, ст. комисар Димитър Величков и др. Съгласно програмата на възпоменателното честване, венци бяха поднесени и пред бюст-паметника на генерал Михаил Скобелев в центъра на града.
Сливенци могат да разгледат (до 25 януари т. г.) в централното фоайе на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” уредената от културния институт - във връзка с историческото събитие, интересна документална изложба, даваща ценни данни от познавателен характер чрез: снимков материал, копия на документи, репродукции на картини, отразяващи развоя на войната и други. Радваща е възможността жителите на „воеводския град” да се потопят в атмосферата на събитията в Сливен месеци преди освободителния акт; да прочетат знаменателната реч на Д. Чинтулов; да се запознаят с приноса на Българското опълчение, докосвайки се до документите на участниците в него, както и до благородната роля на митрополит Серафим в усилията му по спасяване от заточение на свои съграждани…

Иванка Денева