ПЕТЪР ВАНЧЕВ – „АТОМНА РАКИДЖИЙНИЦА”

Хасковският писател-пчелар или пчеларят-писател /не се знае кое е по-точно/ - Петър Ванчев, след двайсетгодишен труд построи първата „Атомна ракиджийница” в българската литература. Официалното прерязване на трикольорната лента със състоя в регионалната библиотека „Христо Смирненски” - Хасково през месец декември 2018 г. Книгата с дъх на отлежала ракия в черничево буре и десетгодишно мерло е посветена на последиците от общуването на автора с българския му съселянин Трифон Зарезан и с гръцкия гражданин Дионисий Пелопонески - покровители на всички творчески личности. От разказите на Ванчев ще се запознаете с алкохолния дегустатор Стойчо Смока, с бай Иван Налбантина, със Сладката Дуда и нейният любовен мениджър - Дудин Делчо, с бюрократа М. Тошев, с „Уволнението на Смъртта” и с още много знайни и незнайни герои, паднали за свободата на българската литература. Пред литературната Темида - за изваждането на автора от Затвора на днешните издатели, ратува адвокатът Георги Зарчев, който обжалва присъдата му пред Върховния административен съд на самозабравилата се демокрация.

Онези българи, които все още четат книги, ще се срещнат с двадесет и седем автентични истории от житието на автора, разделени в три цикъла: „Еклипсово петно” - за неведомия път на таланта, „Бълхи под юргана” - за построяването на „Атомната ракиджиница” в с. Елена, Хасковска кааза и за претопяването на словесната  сланина в „Дебелите книги” на днешните класици.

Сборникът на Ванчев е от поредицата „Европейските автори на България” на ИК “Женда- Х.Н.”, собственост на поета-пролетарий Христо Лалев.

Останалите  български издатели могат да съжаляват, че често пренебрегват този автор - поет, белетрист и драматург, преведен преди две години от неговия тракийски братовчед Атанас Ванчев дьо Траси в издателство „Солензар” - Париж.  Сборникът с разкази „Атомна ракиджийница”/цена 10 лв. + автограф от автора/ може да получите по пощата със заявка на адрес:

ptv2008@mail.bg

и

тел. 0889133953.