НАПУСНА НИ ВЛАДИМИР КАРАМИШЕВ

На 28 декември 2018 г. ни напусна един от дългогодишните членове на Дружеството на писателите в Плевен - Владимир Карамишев. Той бе интересен и талантлив човек, който съчетаваше в себе си две велики култури - българската и руската. Защото се бе родил и израснал в семейството на българка и руснак. Този руско-български и българо-руски човек ни показа чрез книгите си, без заобикалки, своите принципи и виждания за времената, в които е живял и реализирал човешката си съдба. През неговите очи читателят видя и Войната, и Мирът, и Разрушението, и Строежът, и Любовта.
Владимир Карамишев е роден през 1927 година, в гр. Кузнецк, Западен Сибир, Русия, където живее през детството и най-ранните си младежки години. За България тръгва, заедно с майка си, сестра си и баба си, когато по време на Втората световна война получава призовка, че трябва да замине за Германия, където пращали групи от млади хора, за да работят. Групите се сформирали от немските окупатори във вече отстъпените руски градове. Семейството до този момент е живяло в Новочеркаск, а сетне в Шахти. Пристигат в България в началото на 1943 г. Владимир Карамишев е потомствен фотограф. Занимава се с фотография от най-ранното си детство. В България създава свое фотографско ателие, а по-късно работи в “Българска фотография”-Плевен. Остава професионален фотограф докрая на своя трудов път. Удостоен е със званието “Фотограф-художник”. С литературно творчество също се занимава от младите си години. Досега са издадени книгите му: “Коледно откровение” - мемоарен роман, “Половината на живота” - разкази, “Беше ден първи” - роман.
Дружеството на писателите в Плевен и литературната общественост загубиха един добър приятел и силно художествено перо. При нас остават неговите разкази и романи - издадени и неиздадени, които ни завещават едно прекрасно послание - да се обичаме, да бъдем добри и откровени със себе си, да бъдем Човеци!
Светла да е паметта му!

29.12.2018 г.
УС на Дружество на писателите в Плевен