ПРЕМИЕРА НА АЛМАНАХ “ОГОСТА 2018″ /31.10.2018/

Алманах „ОГОСТА” - поредното словесно донорство срещу обезличаване

За поредна година алманах „Огоста” събира най-новите творчески откровения на творци от Северозапада и страната. Сто автори на писменото слово - прозаици, поети, критици, есеисти, заедно с четиридесет художници чрез страниците на изданието напомнят, че и днес, във времето на тоталната подмяна на ценности и човешки ориентири, има място за изкуство. В благородна творческа надпревара и съизмерване чрез своите произведения авторите на алманаха търсят път към душите. И го намират, ако се съди по интереса на читателите, които всяка година очакват изданието и препълват галерия „Кирил Петров” - Монтана.
Алманах „Огоста” вече е наричан от професионалната критика „Националното издание на Северозапада”, което се утвърди и у нас, и в чужбина. Никак не е случайно, че университетският преподавател и литературен критик Стефан Коларов написа и публикува рецензия, в която отбелязва, че алманах „Огоста” утвърждава и осветлява най-новата биография на творческия Северозапад, а появата на изданието вече е потребност на съвремието и жажда за откровения и изкуство. Дружеството на писателите от област Монтана с председател писателя Мартен Калеев продължава да доказва, че духовността няма провинция, а обединените творчески усилия се превръщат в мощна гравитация, която създава нови светове.

Главният редактор Мартен Калеев поясни, че за доверието към алманаха говорят и предоставените ръкописи на все още неиздадени романи и поетични книги. Всяка година има нови попълнения от автори, а тази година те надхвърлят двайсет. Издирени са тринадесет творци-земляци по света, които са представени в отделен рубричен панел „Родното или /не/съвършенството на копнежа”. Всички те, независимо къде живеят, са в центъра литературния живот на български общности и с утвърдени имена като университетски преподаватели. С тяхна помощ и с помощта на други творчески институции алманахът вече достига до 61 библиотеки по света в осем държави. Не случайна на главния редактор, писателя Мартен Калеев и на издателя Златко Живков бяха изказани благодарности от посолството на Бразилия, а в специално писмо до главния редактор и до кмета бе отправена писмена благодарност за продължаване на най-добрите традиции в българо-бразилските културни връзки.

Две млади поетеси - Ванеса Димитрова и Антина Живкова, с подкрепата на главния редактор на алманах „Огоста” Мартен Калеев са включени в подготвяната за печат във Франкфурт, Германия, двуезична поетична антология.

Алманахът подкрепи и реализира инициативи като националния поетичен конкурс за сонет, посветен на 110 години от рождението на „Поета на усмивката Лъчезар Станчев”, който имаше премиери, представяния, творчески вечери в Софийския университет и сред академичната общност, а по-късно името на алманаха бе официално вписано в националното турне на група „Диана експрес” и Митко Щерев.

В изданието е отделено специално място на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев, а в раздела „Памет” е отбелязана 120-ата годишни от рождението на Дико Илиев, както и на други значими личности от литературната и културната ни история.

В центъра на важните неща за живота и бъдещето на нацията ни са обединените творчески усилия, които поставят стремежа към възвишеност и поетичност в стратегически приоритет поясни главният редактор Мартен Калеев.

Както се отбелязва в предговора към изданието

ПЕТИЯТ СЕЗОН

ИЛИ ПОРЕДНОТО СЛОВЕСНО ДОНОРСТВОТО СРЕЩУ ОБЕЗЛИЧАВАНЕ

„Алманах „Огоста” отново предлага словесно донорство срещу обезличаването. Той е съпротива срещу тоталното масово и гибелно затъване на хората под средната интелигентност и елементарната почтеност.

Писателят и главен редактор Мартен Калеев доказва, че и “…днес, когато настъпва петият сезон - сезонът на преосмислянето, когато ни е нужна повече от всякога нова, озарена и одухотворена съдбовност, изписаните и прошепнатите думи са нашето причастие и обет за свободата на духа.”

Всеки, които вземе в ръце алманах „Огоста 2018″, ще може да се убеди, че с ярките творчески присъствия на авторите алманахът утвърждава името на Монтана като център на зряла духовност и самобитна култура, която изписва нови доказателства върху тотема на времето.

От страниците неговите автори призовават да бъдат отглеждани думи, след които да се съмва в душите ни.