ПЪРВИ ПРЕДИЗВЕСТЕН ПРОВАЛ

Пловдив - Европейска столица на културата

Денчо Владимиров

Вече отдавна всички културни събития в Пловдив тържествено се обявяват като част от „Пловдив - Европейска столица на годината - 2019″.

Така би бил обявен и отдавна чаканият в града единствен оцелял през демократичните реформи в културата филмов фестивал - „Златният ритон”.

Да, ама не! - както казваше един велик преображенец.

Иначе още преди време се появи извещение от Националния филмов център в София, че „от 30 ноември - до 7 декември в Пловдив за 24 път ще се проведе Фестивалът на българското документално и анимационно кино „Златен ритон”, който ще представи продукцията за изминалата година, след предишното му издание през 2017.”

Обявен бе и срокът за подаване на заявки за участия във фестивала, в който естествено главно щяха да участват филми, подкрепени мъдро финансово от Националния филмов център, а останалите - селектирани, може би пак мъдро, пак от него.

Пишещият тези редове първо разбра, че фестивал тази година няма да има от хората от кино „Лъки синема”, където се показват традиционно филмите.

Причината, назована от тях - няма пари, няма финансиране.

Нашенци-македонци още отпреди векове имат такава приказка „Пари нема, действай!”

В отдела „Култура” на Община Пловдив, съорганизатор на фестивала, пък едва от моя милост с потрес научиха, че няма да има „Златен ритон” и за пръв път видяха на монитора на компютър извещението от Националния филвмов център, че „Фестивалът „Златен ритон” се отменя тази година заради… недостатъчен брой участници в 24-тото издание!”

За липсата на финансиране и дума не ставаше, на фона на оперетно рисуваната от управляващите картина на всеобщо благоденствие на нацията пред изборите.

Ето пак дадоха на нищите пенсионери по 40 лева коледни добавки, цели три кила сирене може да си купиш с тях! Ще остане някой лев даже да си припомниш вкуса на бозицата…

И от НФЦ утешително извещяват, че „Златен ритон” ще се проведе през 2019 година и че сегашната му отмяна не е прецедент, през 2016 година кинофорумът също не се е провел по същата причина /т.е. недостатъчен брой участници /.

Очаквало се обаче през 2019-та да има вече необходимия брой участници, тъй като щели да бъдат готови много от проектите, финансирани от НФЦ, които влизат в конкурса по право.

Още преди години в „Литературен свят” в публикация посветена на явните проблеми в правенето на този фестивал, поставени от моя милост с най-доброжелателна цел за решаването им, още там може би читателят е схванал и една от дивите причини за липсата на достатъчен брой участници сега - а това е дълголетната порочна практика в този конкурс, „Златният ритон”, да се допускат за участие на практика съвсем тесен кръг от творци и на фестивалите да не участват с продукциите си даже и талантливите филмови творци от десетките ни регионални телевизии и студиа в страната…

Каквото повикало, такова и се е обадило.

Както е тръгнало, след „Златната ракла”, пловдивския фестивал за телевизионни филми, ще „отиде на кино” и неговият братовчед „Златният ритон” …

Но от това заплатите на шефовете на „пловдивската култура” няма да пострадат и със стотинка.