ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ХРИСТО СМИРНЕНСКИ

„И слънцето ще стигна сам…”

Националният литературен музей открива в къща музей „Никола Вапцаров” в столицата изложбата „И слънцето ще стигна сам…”, посветена на 120 години от рождението на „слънчевото дете” на българската поезия Христо Смирненски.

Изложбата съдържа оригинални предмети, рисунки, снимки, лична кореспонденция и ръкописи от фонда на къща музей „Христо Смирненски”.

Акценти в нея са един от двата предсмъртни бележника на поета; изящната „Микроскопична енциклопедия” с негови стихове, подписани с псевдонима Ведбал, и илюстрации на Тома Григоров; тетрадка с късни творби в ръкопис, за бъдещо издание под заглавие „Да бъде ден!”; най-известният портрет на Смирненски от художника Иван Христов, както и пластичен портрет на поета от Иван Фунев, малко познати илюстрации по произведения на Смирненски.

Временната експозиция влючва още: оригиналите на писма, разменени между Смирненски и любимата му Женя Дюстабанова, семейни и лични снимки на поета, негови вещи - фотоапарат, театрален бинокъл, шал - подарък от Женя Дюстабанова.

Посетителите ще могат да видят и отливка на бюста на поета, която скулпторът Красимир Ангелов дари наскоро на къща музей „Христо Смирненски” и която е копие на пометника в “Двора на Кирилицата” в Плиска.

Изложбата ще бъде открита на 14 ноември 2018 г. от 17,30 часа в къща музей „Никола Вапцаров” в София, на ул. „Ангел Кънчев” 37.