„ЧУДНИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА МЕШКО И ПРИЯТЕЛЯТ МУ ТАРАЛЕЖКО” ОТ НИКОЛАЙ ФОЛ

(изд. „Право - Светулка”)

Калина Малина

Само заглавието на тази книга е достатъчно да заинтересува детето. Но му покажете пъстрата корица, издържана в жълт, червен и черен тон с нарисувани маймуни, слонове, крокодили, папагали, мечки, лисици, тюлени - всички онези животни, които са се изпречвали на пътя на безстрашния Мешко, за да видите възторг в светналите детски очи.

Цялото съдържание е дадено на корицата.

Остава само да се прочетат на един дъх тези чудни приключения. Увлекателното четиво подхранва детското въображение до най-крайна възможност: въображението е творчество и основа на всяко откритие и изобретение.

Романчето е замислено съвсем просто: Мешко в топлите страни и Мешко в студените страни.

Но тъкмо тая простота е най-подходяща за един роман за деца. Детето не се спира по-продължително време върху един предмет, впечатленията му са повърхностни.

Нито едно дете няма да се запита как е възможно едно селянче от колибите в Балкана да стане тъй бързо отличен авиатор и да прелети над суша и морета чак до Африка, а после и до страната на ескимосите.

Нито едно дете няма да се запита възможна ли е такава смелост от страна на едно дете. Напротив, приключенията се четат жадно, приемат се за истински.

Храброто момче се сражава с диваци, спасява бялото момиче, убива мечки и тюлени в северните страни. Всичко това е написано тъй увлекателно, че детето няма да остави книгата от ръце, докато не я прочете.

Романът е разделен на две части. Всяка част се състои от по няколко глави и увлекателни заглавия.

Книгата е изпъстрена с хубави рисунки, които илюстрират приключенията на храбрия Мешко. И най-после краят на романа е желаният от всяко дете край.

Смелостта е възнаградена. Бедното селянче бива повикано чак в Кайро да завърши училище и като венец на всичко - да се ожени за спасеното от него момиче, дъщерята на един богат търговец.

Авторът не казва дори името на момичето и баща му. Защото център на целия роман е само Мешко.

Педагогическата стойност на тази книга е твърде голяма. Тя ще подтикне смелост у българското дете. А смелите хора са необходими в живота.

——————————

в. „Литературен глас”, г. 3, 10.01.1931 г.