СЪДЪРЖАТЕЛНА КУЛТУРНА ПРОГРАМА ЗА ПРАЗНИКА НА СЛИВЕН

Включените в тазгодишната празнична програма дейности радват сливенци и гостите на града със своята съдържателност, разнообразие от прояви в различните жанрове изкуства и активността на общината (заместник-кмет по хуманитарните дейности Пепа Чиликова) - за организирането им.

В периода от 16 до 19 октомври 2018 година ще протекат тържествата за отбелязване на 140 години от създаването на сакралното за сливенци учебно заведение Природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов”- наследница на някогашната Сливенска мъжка гимназия.

Неизброими са имената на видни строители на България, работили или придобили основите на образованието си тук, сред които основателите на археологията - братята Карел и Херменегилд Шкорпил, както и видните учители-чехи Иван Кадлец, Владислав Шак и Йосиф Каломати.

В прочутата Сливенска мъжка гимназия са учили през различни периоди Елин Пелин, Пенчо Славейков, Никола Фурнаджиев, Константин Константинов, Георги Джагаров, Радой Ралин, Дамян Дамянов и други сетнешни първомайстори на словото, както и създателят на българското кино Васил Гендов; бъдещите историци Йордан Иванов, Туше Влахов, Димитър Кьосев и политологът-дипломат Симеон Табаков, както и един от министър- председателите на България - Петър Гудев.

85-тата годишнина от създаването и активното си участие в културния
живот на Сливен, отбелязва и Симфоничният оркестър, с концерт на 23 октомври. За първи път в града ще се състои и органов солов концерт на Джан Франческо Аморозо в реновираната зала “Сливен” (с монтиран орган.). Почитателите на музикалното изкуство ще чуят творби от италианските композитори Фрескобалди, Дзиполи, Дзингарели, Марчело, Перголези, Петрели, Сурбоне, Перози и др.

Регионалният исторически музей в града, организатор на национални научни форуми и археологически експедиции за проучване на културно-историческото наследство в региона, ще бъде преименуван на 24 октомври, приемайки на специален ритуал името на видния изследовател-създател на „Опит за история на гр. Сливен” (1-3 т.,1929 г.), д-р Симеон Табаков. Признателните потомци ще обкичат на този ден и паметника му с венци и цветя.

На следващия -25 октомври, ще се състои тържествената сесия на Общинския съвет - Сливен, (с присъствието и на делегациите-гости от побратимените градове Тернопол, Гера и Печ), последвана от подписване с БАН на „меморандум за сътрудничество”. Наградите на община Сливен в различните сфери на дейност ще бъдат връчени вечерта на тържествен ритуал в празничната зала „Сливен”.

Интересни са и спортните акценти в програмата за празника на града, даваща началото на тазгодишните начинания с Открит национален турнир по спортни танци „Купа Сливен -2018″. На 20 октомври 2018 г. ще се състои XIV Международен турнир по борба за кадети „Стоте войводи,” като на 27 октомври сливенци и гостите ще се включат и в маратона „Хайдушки пътеки”.

На 25 октомври обичаните естрадни изпълнители Йорданка Христова, Маргарита Хранова и дует „Шик” ще създадат емоционална атмосфера с изкуството си в празничния град. На Димитровден децата на Сливен преживяват радостни мигове с цирковото шоу по ларгото на града, а възрастните ще се насладят на изпълненията на оркестър „Орфей” от откритата сцена на площад „Хаджи Димитър”.

На празничния 26 октомври - Димитровден, сливенци ще се съпричастят с отслужената света литургия в катедрален храм „Св. Димитър”. По-късно ще се състои и традиционният ритуал по вписване в паметната лауреатска книга името на художника Иван Савов - тазгодишен носител на Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”.

Иванка Денева