СЛИВЕНСКО ПРИСЪСТВИЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ В УНГАРИЯ

Директорът на Регионална библиотека “Сава Доброплодни” д-р Росица Петрова-Василева взе участие в научна конференция на тема: „Ролята на библиотеките за културното развитие на населените места”, която се проведе в градската библиотека в гр. Сигетвар /Унгария/ и в други прояви в рамките на програмата на Националната библиотечна седмица в Унгария (октомври 2018 г.), организирани от библиотеките в област Бараня.

Конференцията бе организирана от Асоциацията на унгарските библиотекари (МКЕ), Асоциацията на унгарските библиотекари на област Бараня и Южно-Дунавската регионална библиотека и Център на знанието /гр.Печ/ .

Конференцията се провежда в годината на Европейското културно наследство и затова за място на провеждането е избран гр. Сигетвар, свързан с борбите на унгарския народ срещу нашествието на османците в Европа.

Гр. Сигетвар е последният унгарски град завладян от турците през 1566г. по пътя им към Виена. Защитата на крепостта е била водена от унгарския благородник Милош Зрини, който месеци наред удържал набезите на 100 000 турска армия само с 3500 смели унгарски бойци. Ден преди падането на крепостта пред стените й умира султан Сюлейман Великолепни и неговото сърце е погребано в гробница в града. Днес крепостта е възстановена.

В гр. Сигетвар д-р Росица Петрова-Василева се срещна с кмета на града г-р Петер Вас и зам-кмета Золтан Варга, който ще бъде гост на XXI издание на Националния фестивал на детската книга през м.май 2019 г.

В гр. Печ Р. Петрова посети Южно-Дунавската регионална библиотека и Център на знанието /гр. Печ/ и филиали на библиотеката и се включи в инициативи и събития под надслов “Нашето наследство: среща на миналото и бъдещето”, които дават възможност на деца и възрастни да се запознаят по-добре с унгарското културно наследство.

Посещението на Р. Петрова в гр. Печ и участието й в библиотечни събития от Националната библиотечна седмица на Унгария, организирани в област Бараня, бе по покана на директора на Южно-Дунавската регионална библиотека и Център на знанието Тамаш Мислер.

Иванка Денева