ДЕНЧО ВЛАДИМИРОВ – „САТИРИЧНИ ПРОТУБЕРАНСИ”

Излезе от печат новата книга на писателя сатирик Денчо Владимиров “Сатирични протуберанси”, издателство “Блаком”, 2018, художник Владимир Владов, редактор Паша Владова. В края на  подборката от негови печатани и непечатани афоризми и миниатюри авторът изразява специална благодарност:

“БЛАГОДАРЯ НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО С ВСИЧКИТЕ   СИ НЕСЪВЪРШЕНСТВА МЕ Е НАПРАВИЛА САТИРИК. И ПРОДЪЛЖАВА ДА МЕ УСЪВЪРШЕНСТВА КАТО ТАКЪВ.”

Ето и някои протуберанси от сатиричния труд:

Винаги съм бил топжурналист. Все на устата на топа.

Запомнете: Когато е на власт, властникът не мирише, той ухае. Друго е, когато вече не е на власт. Тогава той е наричан в печата “вонящ политически труп”.

След толкова години общуване с цивилизования западен свят много българи безспорно повишиха своята интелигентност - вече псуват на няколко езика.

Имам чувството, че вече и държавата ни е емигрирала.

България открай време вече се управлява на принципа”проба-грешка”.

Някога Човек е живял в природна среда, днес - в околна.

Борбата у нас от класова, стана - касова.

Много хора са безспорно в плен на музиката. Преминават през  управлението на държавата, свиркайки си…

Днешните българи са хора, които се поздравяват по първи петли по радиото, но не и като се срещат на стълбището на жилищния си блок…

Най-краткото определение за трудов колектив - малко или голямо множество от  индивидуалисти, обединени от обща разплащателна ведомост.

България е единствената страна в света, където по документи няма нито един циганин, но циганията е навред…

Призиви по български:

Преди избори - “Гласувайте за тия и тия “.

След избори - “Гладувайте заради тия и тия “

“Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем.” Кой казва това? Планетата. Планетата Земя.

Съвременна българка гатанка: “Дългата стъпка, голямата хапка, дълбоката глътка”. Що е то? Отговорът: висок български кмет.

Политическият репортер е журналист, който е на “ти” с политици, министри, банкери, бизнесмени и любовниците им, и е на “Вие” с истината за тях…

Все повече се убеждаваме в божествения произход на съвременния ни политически елит на прехода. И той като в легендата за богинята Афродита, е произлязъл от пяната…

По какво си приличат НАТО и Вселената? По това, че постоянно се разширяват, с неизвестен край…

Пишещият човек при всички случаи  е мислещ човек. За говорещия по радиото, телевизията и от парламентарната трибуна - не е сигурно…

Човекът безспорно е най-големият хищник. От хиляди години е заръфал планетата…

Основен закон за журналистите? Бъдете винаги актуални? Саламът и новината по това си приличат, че винаги се консумират пресни!

Дипломътът е човек, който едва след прибирането си в хотела, може вече да си свали и вратовръзката при миенето на врата си.

Добрият водещ по телевизията или радиото е този, който често напразно се опитва да вземе думата от поканените в студиото му събеседници. Понякога успява да вмъкне по някоя дума, сричка или възклицание на глас. Но платените реклами - винаги!