ОТБЕЛЯЗВАМЕ 150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТЕСАТА МАРА БЕЛЧЕВА

На 12 септември 2018 г. от 11.30 часа в Народното събрание на Република България ще бъде открита официално изложбата на Националния литературен музей „Сама в вечерний път вървя…”, посветена на 150-годишнината от рождението на Мара Белчева (1868 - 1937).
Документалните пана разказват за жизнения и творчески път на родената в Севлиево поетеса - детството и семейната среда; образованието й в Търновската гимназия, а по-късно във Висшия девически пансион във Виена; за брака й с Христо Белчев - поет и държавник, убит на 15 март 1891 г.; за следването на модерна литература в Женевския университет; за работата й като учител и преводач; за духовната връзка между Пенчо Славейков и неговата муза, която остава негово вдъхновение до края на дните му; за последните години от живота на обаятелната поетеса, преживени в бедност, за творческите й връзки с д-р К. Кръстев, Боян Пенев, Андрей Протич, Дора Габе…
В експозицията ще бъдат показани и оригинали - кореспонденция между Пенчо Славейков и Мара Белчева, трите й стихосбирки, лични вещи и художествени произведения от фонда на къща музей „Петко и Пенчо Славейкови”.
Посетителите ще могат да видят и уникалната жива картина, правена по времето, когато Мара Белчева е придворна дама в двореца на княз Фердинанд.
Автор на изложбата е Румяна Пашалийска, художествено оформление - Ивелина Велинова.
Изложбата ще бъде експонирана в Народното събрание от 10 до 23 септември 2018 г.