ГРАДИНА НА ШОЛОХОВ

На 2-3 юли 2018 г. в хутора Кружилински и в станица Вьошенска, Ростовска област се проведоха срещи на делегация на Съюза на писателите на Русия (председателя Николай Иванов, заместник-председателя Николай Дорошенко, ръководителите на Ростовския регионален отдел A. Береговой и Г. Студенкина) с ръководителя на администрацията на Шолоховския район O. Делнов и директора на Държавния музей „М. А. Шолохов” O. Анистратенко. Олга Александровна Анистратенко и Олег Николаевич Делнов с интерес и въодушевление възприеха желанието на руските писатели да посадят ябълкова градина в чест на 60-та годишнина на Съюза на писателите на Русия в родината на Нобеловия лауреат.
Предвид климатичните и почвените условия бе решено градината да се създаде в хутора Кружилински - около къщата, в която е роден Михаил Шолохов и е прекарал там първите пет години от живота си. Беше определено мястото, както и времето за работа - 7-8 октомври 2018 г.
Посадъчния материал ще изберат овощари от град Мичуринск. В навечерието на пътуването до Ростовска област Н. Ф. Иванов се срещна с временния ръководител на град Мичуринск - И. Я. Платицин, както и с доктора на науките, члена на Съюза на писателите на Русия A. Tруба и ръководителя на Тамбовската писателска организация Юрий Мещеряков. Те увериха председателя на Съюза, че ще бъдат избрани и доставени до мястото най-добрите сортове овошки.
Тъй като през тази година се навършват 95 години от създаването на Ростовската писателска организация, земляците на Шолохов изразиха желание заедно с 60-те ябълкови дървета да засадят и 35 круши, допълвайки с тях броя на дърветата до тукашната годишнина.
Да отговарят за организирането на събитието и сформирането на делегация са назначени: Валерий Латинин (Москва), Алексей Береговой (Ростов), Анатолий Труба (Mичуринск).

Прес-служба на Съюза на писателите на Русия

превод: Дафинка Станева