ВАРНЕНСКИ МУЗЕЙ СЪХРАНЯВА ПАМЕТТА И НА ПЪРВИТЕ БЪЛГАРСКИ ФАБРИКАНТИ ОТ АРМЕНСКИ ПРОИЗХОД СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДО 1939 г.

Жаклин Бодурова

В музейната експозиция са представени витрини, съдържащи етикети и бутилки от произвеждани напитки /вино, бира, ликьор и коняк/ във Варна, снимки, пресъздаващи атмосферата на пристанището, брошурите и рекламните надписи в сферата на индустрията на първите фабрики, открити у нас с основопожниците им.

По-интересните от тях са оригинална печатарската машина от края на XIX век, внесена от Виена, печатарски букви, вестници и книги издавани във Варна.

Първият в града тъкачен стан за тъкане на различни тъкани, на памукотъкачна фабрика „Прогрес”, внесен от Англия през 1903 год.

Образци и каталози на първата в България памуко-предачна фабрика „Принц Борис”, на първата българска концесионирана ютена фабрика „Кирил” А.Д. - Варна /1909 г., ул. „Цар Симеон” № 23, килими, пътеки, тип персийски, мебелни плюшове, астрагани, вълнени пуплини, кадифе/.

Грамоти и отличия на фабрика А.Д. „Текстил”, открита на 17 юли 1918 год. и купува памукотъкачна фабрика „Прогрес” и бояджийска фабрика „Орел” през 1919 г. за памучни платна, на първата открита фирма в страната на Матей Недков за химическо чистене, пране, гладене и боядисване, находящо се на ул. „Цар Борис” № 15, която става известна с рекламата на прочутото „мастилено петно”, на индустриално акционерно дружество „Янко Зантопулов” за производство на медни, алуминиеви, месингови, и други кухненски и леярни изделия, на търговско индустриално събирателно дружество „Лорм” - фабрика за метални изделия, на десетките винарски и пивоварни дружества като пивоварна фабрика „Галата”, открита през 1908 г.

Изложени са каталози и част от продукцията на обявените за първостепенни в страната металообработващи предприятия.

Това е фабрика „Вулкан” за производство на готварски печки, ютии и други електроуреди, известни с инициала „W”, която поставя основата за създаване на държавния завод „Елпром” за електродомакински уреди.

По-късно започва да предлага производство за централни и етажни водни и парни отопления с котли и стоманени радиатори. Фабрика „Партамянови” е известна в град Варна за производство на чугунени отоплителни печки, известни с инициала „П” и други чугунени изделия. Фабриката на братя Агоп и Лудвиг Партамян.

Друг известен индрустриалец е Вахан Енгибаров, производител на отоплителни и готварски печки, известни с емблемата им „Е”. В Държавния архив в град Варна се съхранява документацията за фабриките, създадени от арменските фамилии Партамян и Енгибарови.