РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ: „КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАНТАДЖИИ-СОРОСОИДИ ИЗПИТВАМ НЕПОНОСИМОСТ”

Отговори на Румен Воденичаров на въпроси на Георги Асьов за „Минаха години”

*
След 6 месеца ще навърша 80 години. Не е лошо като постижение като се има предвид средната възраст на българския мъж. Моето поколение учеше яко. В нашия клас бяхме 10 пълни отличници. Спортувахме много, но без да гоним постижения. На 16 години тръгнахме по планините. На 20 години станах планински спасител. Събота и неделя бяха заети с дежурства, преходи, каране на ски и алпинизъм. Планинарството за мен е начин на живот, който продължавам и днес вече с дъщери и внуци. Зад гърба си имам 15 големи пътешествия и експедиции. Преди 3 месеца се завърнах от Новозеландските Алпи. След всяко голямо ходене наистина се чувствам подмладен. Но за по-завидната жизненост сигурно си казва думата и вторият ми брак с моята по-млада и обаятелна съпруга Цветанка. А като всеки човек от четвъртата възраст и аз си имам своите болежки.

*
Има мазнини, които са природни като палмовото масло например, които биват набеждавани за вредни, защото съдържат по-голям процент наситени мазнини. Всъщност хидрогнизирането т.е. насищането с водород цели превръщане на течните растителни мазнини в полутвърди продукти, които са по-трайни и могат да се мажат на филийка хляб. Проблемът се крие във факта, че при насищането част от двойните връзки от Цис- се превръщат в Транс-, а мазнини с транс- двойни връзки не се срещат в природата. Именно те при продължително приемане на маргарин могат да породят здравни проблеми, защото не се усвояват по познатия от организма ни, механизъм. Наситените животински мазнини не са вредни. Лично аз също като премиера Борисов съм израснал със свинска мас, намазана върху препечена филийка. Французите поглъщат по 35 кг /год наситени мазнини с масло, сирена и бекон, но нямат нашите сърдечни и мозъчни проблеми, защото съчетават консумирането им с подпийване на червено вино съдържащо антиоксиданта резвератрол. В Азия 2 млрд жители готвят с трайното палмово масло, съдържащо витамини и Q10 и също са по-здрави от нас. Така че „Да” на хидрогенизираните мазнини, но получени с технология, която не води до „изкълчване” на двойните връзки в молекулата на течните мазнини.

*
Естествено предвижданият разход за армията е продиктуван от други съображения. Ние сме се хванали на хорото на агресивния блок НАТО и сега ще трябва да го играем, въпреки че сме бедни. Аргументът за този голям харч е „опазване на югоизточната граница на ЕС” и въображаемата заплаха от Русия на Путин. Аз съм заклет противник на членство в НАТО. По време на агресията на НАТО в бивша Югославия дори събрах доброволци (с призив във вестник „Нова Зора”) за партизански отряд срещу НАТО в Западните покрайнини. Алтернативата според хора като мене бяха двустранни договори с великите сили и Турция за ненападение и взаимопомощ. Да припомним на вашите читатели, че в първата програма на СДС (1990 г.) бяхме записали следното: „СДС е за едновременното разпускане на двата военнополитически блока: НАТО и Варшавския договор”. Разпусна се само единият от тях и то без да спечели и един долар.

*
Аз съм убеден привърженик на атомните електроцентрали, защото те са готово решение за отказ от изкопаемите горива и за намаляване замърсяването на атмосферата. Вече има нови технологии, сигурни системи за защита и аварии като Чернобилската са изключени. По света се строят повече от 40 нови АЕЦ. Жертвите в каменовъглените мини на Китай и Украйна са многократно по-големи от жертвите в Чернобил. Преди да мислим за нова АЕЦ в Белене, трябва да бъдат осъдени или поне екстрадирани от България виновниците за преждевременното спиране на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, които бяха модернизирани и годни да произвеждат електроенергия още 20 години. Няма правителство след 1989 г. без вина, а политици - марионетки като Меглена Кунева и Соломон Паси в Китай или Сингапур биха получили доживотни присъди.
От тук нататък за нова АЕЦ България трябва да играе твърдо с ЕС и честно с Русия. Няма лошо, ако централата бъде известно време частна. Важното е, че в тези трудни времена тя ще създаде няколко хиляди работни места и ще ангажира още толкова подизпълнители. Но от самото начало на проекта трябва да е ясно, че нейният по-евтин ток ще трябва да бъде изкупуван от НЕК за нуждите на българските абонати.

*
Енергийните проблеми стават застрашителни: транзитът на газ през Украйна, рестарт на АЕЦ „Белене”, газов хъб и Български поток, санкциите, в които най-раболепно участваме и губим милиони от търговия с Русия. Москва на закъснели сълзи за братство и партньорство вече не вярва. Коментарите на руските анализатори за „опомнилите се братушки” са убийствени. България досега е изгубила 400 млн евро от спрените енергийни проекти и още толкова ще губи годишно, ако тръбата през Украйна се изпразни. „Големият шлем” излезе за наша сметка. Все пак, за да не изглежда мисията на нашите политици като „орел, рак и щука”, би било добре (а и по-евтино) при повторна покана от страна на руското правителство двамата управляващи РБ да пътуват заедно.

*
Президентът Тръмп е непредвидим и това е част от неговия чар, който така вбесява Сорос и соросоидите. Те го определят като „лъжец и начинаещ диктатор”. С този характер той наистина трябва да стои далече от ядрения бутон. Голяма митническа война може да започне, защото Тръмп нехае за правилата на СТО. А пропо САЩ въведоха високи вносни мита за българската стомана, преди години, когато комбинатът Кремиковци произвеждаше и за износ. „На кьоравия на едното око завидиха” адептите на пазарната икономика. Някой да си спомняте да е протестирал тогава? Сега ответните мерки на ЕС няма да закъснеят. Какви ще бъдат последствията ще кажат икономистите. Но с другия ход, относно изтеглянето от договора за иранската ядрена програма, Тръмп веднага предизвика повишаване цената на петрола, от което ще печели Русия, но ще губят българските потребители.

*
Радикалният ислям засега ни заобикаля, защото сме непривлекателна територия за икономически емигранти. Но една-две провокации с убийства на мюсюлмани могат да променят нещата много бързо. Формално се водят наказателни дела в Пазарджик, но за сериозни мерки срещу брадатите не може да се говори. Тези пишман-мюсюлмани нарушават основния закон на страната - нейната Конституция. Те трябва да бъдат предупредени и към техните прояви не трябва да има никаква милост. Те трябва и на сън да ги бутнеш да знаят, че човешките права са органично свързани със задължения към обществото, в което живееш. И че който не изпълнява задълженията си, не може да претендира за никакви права на човека. За тази цел, обаче, Българите се нуждаят от съвсем различен вътрешен министър и политическа воля на парламентарно представените партии.

*
За читателите на „Минаха години” едва ли представляват интерес събития от преди 28 години. Писал съм достатъчно за Сорос и соросоидите. Но ако на него не му липсва класа, то към българските грантаджии-соросоиди изпитвам истинска идиосинкразия т.е. непоносимост. Те осребриха своя демократизъм, работейки за упадъка на българската национална държава. И все пак трябва да съм благодарен на съдбата, че ме срещна с мегаспекуланта. Защото покрай неговата фондация „Отворено общество” през 1990 г. срещнах бъдещата си съпруга.

*
Джордж Сорос не понася националисти и националната държава. Виктор Орбан, който е бил негов стипендиант, сега е неговият кошмар. Аз също се разглеждам като патриот, чийто национализъм е насочен навътре и е по-скоро икономически. В книгата „Сорос за Сорос” (Soros on Soros) той така описва друга своя грешка: „В една от новите демокрации бях привлякъл за каузата на „ОО” човек, който се оказа яростен ксенофоб и расист”. Не че е истина, но явно става въпрос за Румен Воденичаров, а не за Стефан Тафров.