В ТЪРСЕНЕ НА ХАРМОНИЯТА

Разказ за жизнения и творчески път на Димитър Димов

На 9 май 2018 г. в 16:00 часа, в библиотеката при Народно читалище „Светлина 1929 г.” - с. Труд ще бъде открита гостуващата изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията” - разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов. Документалните пана включват материали от фонда на къща музей „Димитър Димов” и проследяват по-важните моменти от биографията на писателя - семейството, детските му и ученически години, следването в университета, лекарската практика, престоят му в Испания, издаването на романите „Поручик Бенц”, „Осъдени души” и „Тютюн” .
Автори на изложбата са Анна Свиткова, дългогодишен уредник на музея и Ивелина Велинова - художник.
На откриването на изложбата ще бъде показан и филмът „Триптих за Димитър Димов” (2006) - първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димитър Димов, проследен в три направления - човека, учения и писателя. Продуцент на филма е БНТ, а в творческия екип влизат режисьорът Валентина Фиданова-Коларова, Златимир Коларов и Анна Свиткова като сценаристи, операторът Мартин Димитров и художникът Здравко Маринов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а в ролята на Димитър Димов зрителите могат ще видят актьора Александър Жеков.
Изложбата, която ще гостува в библиотеката на читалището в с. Труд до 8 юни 2018 г., ще бъде представена от Милена Катошева, гл. уредник на къща музей „Димитър Димов”, Национален литературен музей.