КАК СЕ СВАЛЯ КРИЛАТА РАКЕТА „TOMAHAWK“

превод: Румен Воденичаров

Генерал полковник Анатолий Ситнов е бивш началник на въоръженията в руската армия от 1994 до 2000 г. Неговият разговор с главния редактор на вестник „Аргументы недели” Андрей Угланов ще задоволи интереса на всеки, който следи събитията в Сирия и си е задавал въпроси за войните в бивша Югославия и Ирак.

- Здравейте, Анатолий Петрович. Вие знаете на практика всичко за въоръжените сили на Русия и за нашите потенциални противници. Като имате предвид последните събития в Сирия, трябва ли нашите граждани да очакват война или ще можем да спим спокойно?

- Сирия в момента е център за прилагане на силата на силни професионални армии спрямо армии, които сега се създават. Що се касае до вероятна война между САЩ и Русия, трябва категорично да се каже, че Америка не може да победи Русия, както и ние не можем да победим Америка.

При съвременната система на противоракетна отбрана при всяко използване на ядрено оръжие, повече от 20-30 задействани ядрени заряди биха достигнали своята цел. Но дори да бъдат свалени 100% от ядрените бомби, това ще бъде още по-лоша опция от точковия ядрен удар.

Защото вместо радиационно ще настъпи радиологично заразяване и примерно 2.5 хиляди години ще бъде невъзможно човек да живее на тази територия. Американците пуснаха 20-килотонни атомни бомби в Хирошима и Нагасаки и след 32 години там животът беше възможен.

Но при радиологично замърсяване, т.е. разпадане на урана в „мръсен” вариант, територията ще бъде негодна за живот 2.5 хиляди години.

- Днес целият свят следи събитията в Сирия. Може ли тази война да завърши с битка на сушата?

- Ако Сирия бъде победена, ние ще получим не само окупирана Европа, но и окупирана Евразия.

- Могат ли американците да унищожат нашите армейски формирования в Сирия?

- Не. Работата е там, че на тях един път им показаха „Калибри”, един път им демонстрираха ракетата Х-101. На тях им беше направена демонстрация…

Спомняте си, че два военни кораба влязоха в Черно море и се насочиха към Поти, Грузия. Достатъчни бяха два катера „Невка” с ракети „Москит” и всички чужди кораби веднага напуснаха акваторията.

Добре, да предположим, че изстрелят 100 „Томахавки” по неизвестни нам цели. Да ви кажа за Сърбия - американците изстреляха по тази страна 272 ракети „Томахавка”.

Ние от своя страна бяхме дали на сърбите триизмерна карта на тяхната територия. Те изпълниха големи мероприятия за промяна на ландшафта. А крилатите ракети летят само по коридори с разлика във височините 100-150 метра. Резултатът: От 272 ракети бяха свалени около 80 бр.

- Някакви мрежи поставяха ли?

Да, поставяха мрежи от кевлар (полимерът за бронежилетките, б.пр.) с отвори 2.5 х 1.0 м най-вече за защита на дунавските мостове.

- И тези крилати ракети хващаха ли се в мрежите?

- Крилатите ракети в полет трябва да следват цифрова карта, а цифровата карта и всичко останало работи по метода на информационното запитване. Значи беше направено така, че за ракетите бяха затворени маршрутите, по които трябваше да минат. (Един от вариантите е да получават нов маршрут с издигане високо над терена, при което стават лесна плячка на ПВО, б.пр.). Това беше отработено още на времето в Ирак.

- Интересно дали президентът на САЩ и министърът на отбраната са знаели това? По принцип те не са тесни специалисти по отбраната.

- Това е истина. Помните ли, че когато Америка започна войната в Ирак и те дадоха заповед за нахлуване на една танкова дивизия, половината от „Абрамс”-овете останаха в пясъците. А дивизия от наши танкове Т-72 в Сирия, воюваща на страната на проправителствените сили, премина през пясъците без проблеми.

- Но в края на краищата те все пак завладяха Ирак.

- Не го завладяха, а се договориха да го завладеят.

- Платиха ли?

- Да, платиха си. Но нека се върнем у нас. Често казват, че през 90-те години цялата отбранителна промишленост е била разрушена. Това не отговаря на истината. В 90-те години беше максимално задействан и реализиран потенциалът на съветската наука.

В СССР много внимание се отделяше на фундаментални изследвания и на изследвания по всички направления. Чрез научно-техническото разузнаване ние имахме на разположение новостите във въоръженията на нашите вероятни противници. И ние създавахме, творяхме свой вариант. По това се отличавахме.

Сега какво се прави - т.н. матрична система на производство предполага участието на много страни във върхови технологии. Нашата страна винаги е била самостоятелна и е длъжна да има точно ориентирана система за производство на въоръжения. Сега ние губим потенциала, създаден по времето на Съветския съюз.

Към 2000-та година всички научни организации, наследени от СССР, работеха. Сега царува друг подход: главната тенденция във ВПК е да се освободят от главните конструктори. В Коломна свалиха главния конструктор Кашин, в „СПЛАВ” същото сполетя Николай Макаровец, в Института по топлотехника - Юрий Соломонов.

- Него не са го освободили.

- Той е генерален конструктор, но не и директор. А за да се създаде ново въоръжение генералният конструктор трябва да има правомощията на генерален директор, да управлява не само науката, но и финансите.

Соломонов трябва да бъде съхранен, не само заради това, че е просто Соломонов, а защото има уникална глава. Много хора повтарят „Нали знаете, с генералните конструктори е така трудно да се работи…” А вие как мислите: нима Корольов, Янгел, Челомей бяха обикновени хора?

Ако бяха обикновени никога нищо не биха създали. Такива хора трябва да се ценят и поддържат. Защото работата по създаване на ново въоръжение може да отнеме до 30 години.

- Т.е. намеквате, че разработването на това, за което говорим днес като за ново, е започнато още по времето на Съветския съюз.

- Да, например разработката на планираща ядрена бомба беше започната още в края на 70-те и началото на 80-те години. То е нещо подобно на подскачането на плоско камъче, захвърлено по водна повърхност. Планиращата бомба се допира и отблъсква от плътните слоеве на атмосферата. Да се пресметне нейната балистика е много сложно и да се елиминира на края на земната атмосфера, където радиолокацията не работи, може само с лазерна система за насочване. Това е много сложно и затова защита от подобна „подскачаща” бомба не съществува.

- Това означава, че все пак от нас ще се страхуват. Много често говорят за оръжие на нови физически принципи. За какво става дума? За мене нов физически принцип е например овладяване на силите на гравитацията.

- Нашият президент (ВВП, б.пр.) винаги е в течение на тези проекти. Нови физически принципи са: използването на различни среди, прилагане на нови видове физическо въздействие (лазерно, електроника и др), психофизични въздействия и т.н.

Но не това е програмата на днешния ден. Това са постоянни изследвания, обхващащи всички страни на човешката дейност, които могат да влияят на социума, на промишлеността и изобщо на развитието на света.

През 1997 год. бях командирован в НАТО. Посрещна ни Солана (Ген. секретар на НАТО, б.пр.) и обсъждахме възможността за взаимодействие и съгласувани действия.

Заседанието приключи и при мене дойде един французин и ме запита укорително: „Господин генерал, мога ли да ви запитам защо сте насочили 220 ядрени заряда към Франция?” Отговорих му, че не участвам в ядреното планиране и не мога да кажа точния брой - дали са 220 или повече. „Но не виждам смисъл в толкова голям брой заряди. Ако трябва да воюваме на територията на Франция, ще бъдат достатъчни 2 мегатонни бомби в Северно море, след което 40-метрово цунами ще премине от Кале до Марсилия. Населението ще изчезне, другото ще остане”. „Вие сте варварин!” - възмути се французинът. „Ние не сме варвари и такива изпълнения не планираме и не вършим. Но вие трябва да сте наясно, че с Русия трябва да се договаряте, а не да я заплашвате.”

- Има война видима с видими въоръжения: ракети, самолети, ядрени бомби. А съществува и война съвременна и невидима.

- Най-мощният вид война днес е създаването на информационни илюзии (т.нар. хибридна война, б.пр.) Информатиката от всякакъв вид създава лъжливи обекти, лъжливи цели и лъжливи интереси.

Това т.нар. организационно оръжие може да се наблюдава всеки ден по първи, втори и трети TV канал. Нормалният човек не ги гледа, но екзалтираните дами развиват психоза на тема война.

- Гледат как господата се карат и никой не разбира за какво точно говорят.

- Да, така е. СМИ преминаха от информиране към управление на обществото. Това не е само система за контрол на обществото, това са и системи за ранно предупреждаване.

Най-същественото е, че цялата математика, всички програмни продукти и цялата структура на базата данни се намират в ръцете на американците.

Портовете на спътниците са американски, сървърите, монтирани у нас, са американски, и най-главното - софтуерът и всичко около него е също американско.

Преди време, когато поставихме въпроса за замяната на портовете на Сименс на спътниците и навсякъде другаде с тези на фирмата Моторола (САЩ), ние много оспорвахме и се аргументирахме, но след това се оказахме уволнени.

- Значи оборудването беше германско, но го замениха с американско?

- Да. Разликата е тази, че германците по правило не са склонни към фалшификации. Те просто ще дойдат и ще кажат какъв е проблемът. Но англосаксите в тези неща са ненадминати. При тях дъното е тройно с четвърти похлупак.

- Какви могат да бъдат перспективите с тях?

- Перспективите не са чак толкова сложни. Просто е време е да се върнем към нивото на образование, което имахме при съветската власт и в първите години на Руската федерация.

Да изоставим образованието, постигано с тестова система. Методът на обучение, с който ние разполагахме, развива вътрешните и умствените способности на човек, умението му да работи с първичния материал, да прави изводи, да взема решения и да ражда идеи. Нашите хора са предразположени към подобна образователна система.

- На финала на нашия разговор моята увереност, че атомната война ще бъде избегната, нарасна. Смятам, че нашите читатели също ще въздъхнат с облекчение, защото се запознаха с мнението на авторитетен специалист.

- Стадо лъвове, предвождано от овен, ще загуби битката с лъв, предвождащ стадо великолепни лъвове. Защо казвам, че лидерите на Русия се появяват на историческата сцена не случайно? Появата на Путин, който преустанови по-нататъшното разпадане на Русия и успешно се противопоставя на изключително мощната идеологическа, физическа и морална кампания на Запада, показва, че с такива водачи през 21-ви век Русия няма да изпадне в нов „смут”.

——————————

„Аргументы недели”, 26.04.2018 г.