КОРЕЙСКАТА СРЕЩА

Израел Шамир

превод: Литературен свят

Удивителен, радостен ден, радостна среща! На кървавия 38-и паралел за първи път от много години се срещнаха двамата корейци, лидери на двете половини на разделената Корея.

Имаше и приветливи усмивки, и спонтанна минутна визита на южния президент в северната страна, а после на северния - в южната.

Те прекрачиха през символичния бетонен праг - границата между двата свята. Появиха се надежди за излизане от безизходицата, в която бяха вкарани корейците и на хоризонта се появи надеждата за обединяването на двете държави.

Едва преди няколко седмици американският президент заплашваше да изтрие Северна Корея от лицето на земята, обещаваше да убие десетки милиони мирни жители, хвалеше се, че има повече ракети от Ким.

Но се оказа, че волята на Ким е по-силна от волята на американеца, а силата на волята е по-важна от силата на оръжието. Но от заплахите на Тръмп имаше неочаквана полза: президентът на Южна Корея видя в каква касапница ще вкарат американците неговата страна и неговият народ, видя - и направи крачка към примиряване, проявявайки неочаквана самостоятелност.

Двете Кореи може да се сравнят по различен начин. Може да се каже: едната е богата - южната, другата е бедна - северната. Едната е капиталистическа, другата комунистическа. Едната е страната на Samsung, а другата - на ядреното оръжие. А може и така: едната е независима - северната, другата е окупирана - южната. И това е безспорно.

Отдавна са си отишли от Северна Корея войските на нейните съюзници, руснаци и китайци, но американците и не мислят да напускат Юга. Управникът на Севера, Ким, може да направи всичко, на което се съгласи народът му. Управникът на Юга, Мун, трябва да получава американско разрешение за всяка своя крачка.

Много управници на Юга бяха свалени, озоваха се в затвора или бяха убити от американците и техните агенти за опитите за помирение със Севера. Да видим ще успее ли Мун да се задържи в президентското кресло след днешната мирна среща, но той рискува и това ще му се зачете.

Няма съмнение, че народът на Корея, Северна и Южна, иска мирно обединение и процъфтяване на страната си. Но досега това не устройваше американците.

За тях е по-удобно да имат в Юга свои бази с ядрено оръжие, насочено не само към Пхенян, но и към Пекин и Владивосток. През тази година американците установиха в Юга свои системи ПВО, които пряко заплашват Русия и Китай.

Американците обозначиха целта на преговорите - ядреното разоръжаване на Северна Корея. Това е всичко, което ги интересува. По Северна Корея без ядрено оръжие винаги може да се изстреля залп от «Томахавки», както по Сирия. Но Ким не е наивник.

Вместо «ядрено разоръжаване на Северна Корея» той предложи «освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие» - и, което е важно, именно тези думи повтори президентът на Юга.

Освобождаването на полуострова от ядрено оръжие означава преди всичко отстраняване на американските бази и окупационните войски, забрана за американските кораби, способни да носят ядрено оръжие, да влизат в корейските пристанища.

А тогава, без окупатори, двете независими Кореи ще се договорят. Такава, примерно, е логиката на Ким - и Мун я прие, произнасяйки заветните думи «освобождаване на полуострова» вместо «ликвидиране на севернокорейската ядрена програма».

Русия като член на ядрения клуб традиционно подкрепя идеята за ядрено разоръжаване на страните - не членове на клуба. Но не настоява много активно на нея - сред ядрените държави са Индия, Пакистан и Израел, а последният не само не подписа декларацията за неразпространение, но не се съгласява и с контрола.

В тези условия няма голяма логика да се настоява за разоръжаването именно на Северна Корея. Но ще повторим: Русия е за разоръжаване. Ако това разоръжаване донесе и ликвидиране на американските бази в Южна Корея, това може само да се приветства.

Кратката среща в ДМЗ (демилитаризираната зона) вече има ефект. Ние не се съмняваме, че на Север със свободата е «както при Сталин», но на Юг - там може би има свобода на словото?

И тук стана ясно, че в Южна Корея до ден днешен никой не е виждал и не е чувал Ким, севернокорейския президент. За създаване на «симпатизиращ на Северна Корея» интернет-ресурс, за включване на радио Пхенян жителят на свободна Южна Корея го заплашва няколко години затвор.

За неутрална, а още повече добра дума за северната съседка може да се влезе в затвора за дълго - по Закона за борба с тероризма. (Той предвижда и смъртно наказание, но през последните десет години то не е прилагано.)

Антикомунистическата пропаганда в Юга е част от училищната програма, част от програмата на новините, част от всекидневния живот, като в Украйна, другия американски геополитически проект - неслучайно украинстващите обичат да сравняват Русия със Северна Корея.

И ето, че днес в социалните мрежи южните корейци с учудване пишат, че севернокорейският кървав диктатор прилича на плюшено мече - толкова мъничък, дебеличък и симпатичен.

И говори на същия език като тях. И яде елдена юфка, която те обичат. Демонизацията на Северна Корея стана първата жертва на срещата: южните корейци видяха, че дяволът не е толкова черен, колкото го представят.

Изиграла е роля и женската дипломация: сестрата на Ким е установила първия контакт с президента на Юга по време на посещението си на Олимпиадата. Съпругата на Ким, известна актриса, се е сприятелила с жената на Мун. Нормален човек е този севернокорейски управник, казват днес в Сеул.

В щаба на НАТО - скърцане със зъби и искания да не се отслабват санкциите, а желателно е да се добавят и още. Свързаната с НАТО западна преса твърди, че главното - срещата на Ким и Тръмп - предстои.

Но по-прозорливите наблюдатели отбелязват, че на Тръмп ще му бъде трудно да дрънка сабя след мирната среща на двамата корейски лидери. Той се оказа в капан.

Започне ли да заплашва - ще се разобличи сам като агресор, потискащ корейците. А отстъпи ли - ще си иде Корея. Вече са се активизирали проамериканските сили в Южна Корея и обвиняват Мун, че е агент на Пхенян.

Предстоят много трудни изпитания, но в такъв успешен, щастлив ден за Корея не ни се иска да мислим за това. За първи път от години проблясна светлина в мрачното небе на Корея, разделена през 1945 г., но така и необединила се, за разлика от Виетнам и Германия. Може би сега е дошъл нейният ред?

Русия е съсед на Корея, приятел е и със Севера, и с Юга. Москва има планове за нефтопроводи и газопроводи към Юга през Севера, и железопътна линия, която да съедини двете Кореи с руската система РЖД.

А каква ще бъде политическата система в Корейската конфедерация, е работа на самите корейци. Нека те да решат.

——————————

https://russian.rt.com/, 28.04.2018 г.