ЛИТЕРАТУРНИЯТ ПРОЦЕС И ЕДИН СТАР АНЕКДОТ

Тихомир Йорданов

Слава не се яде, но тя засища глада да си прочут, да си зачитан при всички обстоятелства. Слава на сергия не се продава, но тя се залага в заложна къща (приятелски кръг, партия, държавна служба).

Такива залози правеше поетът Марко Ганчев. С него сме състуденти. Знаем се. Той започна творческия си път с протекцията на своя вуйчо Камен Калчев, виден писател и деец комунист, както и на чичо си Марко Марчевски, също виден писател и деец комунист.

Та поетът Марко Ганчев започна житейската си кариера (с тази дума заменям използвания вече термин „творчески път”) захранен и по бащина линия от идеите за комунизъм, за колективно благо. Какво му е лошото на това? В него живее душата на народа.

Но никой не живее с тълпа от души у себе си. Всеки си има една, своя си душа. Тя му е милата. Така е и с поетовата душа, чието залагане също си има материалистическо оправдание като в онзи стар виц, свързан с видния наш философ-материалист (избягвам притесняващото днес „марксист-ленинец”) Тодор Павлов. В него има доза цинизъм, но аз ще се пресрамя да го преразкажа.

След деветосептемврийската победа този учен човек среща на площада пред Народното събрание свой съмишленик в идеите си, заради които и двамата били запрени в Плевенския затвор. Съмишленикът водел подръка грозна, повяхнала от чакане жена.
- Бачо Тодоре, запознай се с жена ми.
Бачо Тодор подал ръка на жената, но се навел до ухото му с думите:
- Много е грозна, бе!
И получил отговор:
- Така е, Бачо Тодоре, но е душа, ти казвам!

Минало се време. Двамата пак се срешнали, вече като депутати в Народното събрание. Този път съмишленикът водел подръка удивляваща красавица.
- Запознай се с жена ми, бачо Тодоре.
Впечатленият бачо Тодор и този път се навел до ухото му:
- Какво стана с онази, с „душата”?
- Бачо Тодоре, ти си философ-материалист, вярвам че ще ме разбереш. Душа, душа, ама душа може ли да се…? (В случая употребеният глагол е доста вулгарен, но нейсе!…)

Та така е и с поетовата душа, обясняваща преломните събития в живата ни действителност. Впрочем аз харесвам поезията на Марко Ганчев и с удоволствие бих се зачел в нея и сега. Но тук ще кажа, че всичката философия е в този виц.

Случаят с Марко Ганчев както и днес е еднакво типичен и за предишните тоталитарни времена, когато той неполучил още университетската си диплома кацна в тогавашния Съюз на българските писатели, където вече управляваха вуйчо му и чичо му и скоро подир това заседна в дипломацията ни като посланик в братска Албания, а после и като пътешественик из Европа с нахранена душа.

Случаят с известния Любомир Левчев е пак толкова типичен, колкото и драстичен.

Неговата „поетова душа”, като издишаната от нея поезия, издава дъх, идващ от затвореното тясно помещение, в което синът му Владимир е съчинявал опасните за властта свои „дисидентски” списания - обстоятелство, цветущо описано в спомените на родния му баща, които сега обясняват присъствието му в съвременния литературен процес.

Трети характерен за този процес е случаят с „брутовщината”, представяна от писателя Кольо Георгиев, който се осмели да нарече глупаци класиците на литературата ни Емилиян Станев и Георги Караславов.

Има и други примери. Вие сами си ги назовете, четейки днешните литературни излияния на прославяни ранше автори, които в старчески умиления се прехласват от пубертетните си увлечения.

Подобно на сегашните пролетни наводнения и свлачища литературният процес се затлачва от ненужни писания на размножаващи се по препоръчвания еднополов път писатели и поетеси.

И как, кажете ми, да не затъгуваш по заклеймената литературна цензура? Замлъкнаха пререканията за т.н. гражданска поезия. На поета не му се препоръчва да бъде гражданин извън адресното си местожителство. По-сладко е да си лирик, да си естет.

Така е, бачо Тодоре!