ЩО ЗА СИЛА ТЛАСКА СВЕТА КЪМ ВОЙНА

Израел Шамир

превод: Литературен свят

Израелският писател  Исраел Шамир смята, че Русия, САЩ и Европа се носят от бурния поток на планинска река към пропастта на Трета световна  война…

Както беше съобщено, на 17 април Сирийската ПВО е отблъснала ракетна атака по авиационната база Шайрат, армията на Арабската република е свалила около десет ракети при приближаване им към летището. За това на РИА Новости е съобщил източник в правителствените войски. «ПВО на сирийската армия отблъсват ракетния удар по военното летище в провинция Хомс»  - е заявил събеседник на агенцията..

Напомняме, че на 14 април от 03:42 московско време до 05:10 по обектите на цивилната и военната  инфраструктура на Сирия беше нанесен удар от самолети и кораби на САЩ, Франция и Великобритания.

Ситуацията анализира в интервю за «Русская народная линия» израелският писател Израел Шамир:

Дамаск отрича ракетната атака по авиационната база Шайрат. За ударите съобщиха сили на Хизбула. Отначало Дамаск заяви, че сирийските ПВО са свалили множество ракети, но после съобщи, че нищо подобно не се е случвало - «False Alarm» (от англ. - «Лъжлива тревога»). Следователно може би и не е имало нападение.

Бомбардировката на Сирия от 13 срещу 14 април е трудно да се възприема еднозначно. Трябва да се разбере към какво се стремят западните държави. Кой е главният им противник и първостепенната цел?

Ако главната им цел е Москва, бомбардирането на Сирия е пробна стрелба, а пред нас са тежки дни. Американците смятат, че не са се посрамили с бомбардировката на Сирия, а са имали успех, заявявайки, че всички ракети са постигнали целите си, а сирийските контраракети са били изстреляни след бомбардировките.

Нямаме възможност да проверим кой е прав и кой - не, затова засега не ни е известно какво се е случило в действителност. Във всеки случай трябва да сме доволни, че Сирия не е пострадала особено, ако се вярва на твърденията на Дамаск. Радваме се, че не са пострадали руските военни, но засега да се изпада в еуфория би било преждевременно.

САЩ и съюзниците им постигнаха някакви позитивни за себе си резултати - американците показаха, че стоят начело на западната коалиция и могат да действат без разрешението на Съвета за сигурност на ООН. Цялата структура на ООН, действаща от 1945 г., вече не е актуален международен регулатор. САЩ потвърдиха, че продължават да бъдат световен хегемон.

Тръмп е много непредсказуем персонаж - оказват му мощен натиск вътре в страната, преди всичко от противоположния лагер. Затова му се налага да се стреми към определен баланс и също така да се съобразява с желанията на Израел, който не иска американците да напуснат Сирия. Нещо повече, израелците искат американците да воюват за тях с Иран.

Тръмп се опитва да не изпълнява всички израелски желания, което съвсем не е лесно. Когато не ги изпълнява, тутакси Мюлер му оказва натиск. Не оправдавам президента на САЩ и не го смятам за «бял и пухкав», но все пак се създава усещането, че в САЩ и Русия, в Европа и Англия има сила, която носи всички нас към война.

Путин и Тръмп се опитват да избягнат началото на Третата световна война, но силите им са ограничени, тях ги носи бурният поток на планинска река към пропастта.

——————————

«Русская народная линия», 17.04.2018 г.