ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА С ПОЕТА МАТЕЙ ШОПКИН

На 15 март 2018 г. по повод празника на града, в препълнената с почитатели зала на Военния клуб във Велико Търново, се състоя, организирана от литературен клуб „Н. Й. Вапцаров”, литературна среща със забележителния съвременен поет Матей Шопкин (почетен гражданин на В. Търново), във връзка с предстоящия му 80-годишен юбилей и новата му стихосбирка, посветена на любимия му Търновград.
Въпреки своята скромност (макар че е автор на повече от 46 книги - поезия, публицистика, стихове за деца, превеждан на много езици и носител на награди, бивш секретар на СБП), поетът не скри радостта си от проявения към него и творчеството му интерес и най-сърдечно благодари на присъстващите. Срещата започна и завърши с музикални изпълнения, които създадоха подходяща атмосфера и предразположиха към изказвания и въпроси.
Матей Шопкин разпалено, с младежки жар, изпълни наизуст подбрани стихове, които приковаваха и завладяваха публиката. Той е от малкото поети, които рецитират наизуст и с неповторимия си плътен тембър като истински артист изпълни творбите си. С присъщия си хумор отговори на въпросите, свързани с родния край, с вдъхновяващия го Търновград, с дейността на читалище „Надежда” и кино-клуб „Искра”, както и за най-нежните и сърдечни изповеди за любимите си хора: дядо-герой, майка и баща, съпруга, дъщери и внуци. Поетът сподели, че е верен на корена си, на далечните си предци, на неразривната си връзка със село Долна Липница (родното му място), с прекрасната Дунавска равнина, с баладичния старопрестолен Търновград, с цар Калоян и с историческите събития, с огромния заряд от обич и дълбоко, неподправено чувство към България.

Данка Чалъкова