ТОДОР КОЖУХАРОВ – „ИСТОРИЧЕСКИ СЕНКИ”

Райко Алексиев

Тодор Кожухаров - „Исторически сенки”, книга трета от цикъла „Разкази и фейлетони”, издание на издателство А. Б. В. - София

Името на автора, превъплотено и в познатите псевдоними „Федя Чорни” и „Щабскапитан Копейкин” години наред е било пред очите на читаещия свят у нас и всякога е било гаранция, че разказът, фейлетонът и изживелицата, под които седи, са хубави произведения, излезли под перото на един вдъхновен и даровит човек.

За автора на тия прекрасни писания, установените литературни форми нямат съществено значение. Неговият самороден талант клокочи като волен ручей и по свой път установява и сам създава формата, в чийто рамки ще се вмести родената идея.

И затова под скромното название „Фейлетони” Тодор Кожухаров ни е дал наниз от редица живи и сочни литературни творби, неотстъпващи и на най-изискания художествен разказ.

В цикъла „Разкази” усещаме покъртителната поема на скромната войнишка душа, а в „Исторически сенки” - историята е само фон, върху който авторът скулптира вдъхновените образи на героични мъже, споили името си с нашето или общочовешкото минало и настояще.

——————————

в. „Щурец”, г. 8, бр. 392, 14.06.1940 г. Подписано: Щ