БОГАТА ПРОГРАМА В СЛИВЕН ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ 3 МАРТ

Общинската и областната администрации, културните институти, обществените и родолюбиви сдружения, са организатори на започналите инициативи в града - за отбелязване на значимата юбилейна годишнина: 140 г. от освобождението на България от османско владичество.
На самия ден 140 гайди ще възвестят пред общината радостта на сливенци от събитието, по чийто повод ще бъде издигнато националното знаме на Република България и проведен ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Свещеници ще отслужат благодарствен молебен за здраве и просперитет на гражданите, които ще чуят приветственото слово на кмета Стефан Радев.
Респектиращото шествие от 140 военнослужещи, носещи 140-метров трибагреник с надпис „По пътя на безсмъртието”, изразява преклонението на съвременниците пред делото на емблематични личности от освободителните борби в Сливенско, преминавайки от паметника на Хаджията, по улица „Г. С. Раковски” и достигайки до родната къща на Панайот Хитов. Инициативата се организира от община Сливен и Военно формирование 22-220.
С музикално-поетичния спектакъл „140 години Свобода”, ценители на изкуството на рускоезичните писатели (от едноименния съюз на творците, живеещи в България), ще посетят на 26 февруари т.г. проявата, организирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в града, Руския културен център и Държавния куклен театър. На следващия ден ценителите на иконописта ще разгледат експонираната изложба с икони във фоайето на зала „Сливен”.
Организаторите - община Сливен и Художествена галерия „Димитър Добрович”, както и хористите от смесен хор „Добри Чинтулов” (при Народно читалище „Зора-1960, с ръководител академик Методий Григоров), ще съпричастят сливенци с духовния празник на „воеводския град”.
В навечерието му, за тях от община Сливен, Регионалното управление на образованието и Основно училище „Д-р Иван Селимински”, са подготвени вълнуващи мигове с „Клетвата на първокласника,” на площад „Х. Димитър”( 2 март т. г.). Военният духов оркестър при Военния клуб в Сливен, (ръководител кап. Калин Гемеджиев и организатор Военно формирование 22-220), същия ден ще поднесе празничен концерт за жителите и гостите на селището. В 17 часа, в къща „Георги Миркович”, ще се състои откриване на художествено-документална изложба „3-ти март”, подредена с усилията на служители от Регионалния исторически музей и Художествена галерия „Димитър Добрович”. Детски и младежки колективи от Сливен ще зарадват гражданите с празничен концерт в зала „Сливен”, чийто организатор е общината.
В деня на празника, 54-тата лекоатлетическа щафета „Освободител”, (започваща от бул. „Г. С. Раковски”, пред сградата на Съдебната палата и до Новоселски мост), поднася и „спортния щрих” в празничната програма. Инициативата е организирана от община Сливен, залагаща в стратегиите си позиции за развитие на подрастващите и младите хора в града. В организацията участват ръководството и служители от Центъра за личностно развитие - Детски комплекс.

Иванка Денева