ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ПИСАТЕЛИТЕ НА РУСИЯ Е ИЗБРАН НИКОЛАЙ ИВАНОВ

За новия ръководител гласуваха повечето делегати на XV конгрес (14-15 февруари 2018 г.) на организацията. Николай Иванов ще заема длъжността пет години. На поста председател той смени писателя, доктора на историческите науки Валерий Ганичев, който ръководеше Съюза на писателите на Русия от 1994 г.

Николай Фьодорович Иванов е роден през 1956 г. в Брянска област. Завършил е факултета по журналистика в Лвовското висше военно-политическо училище. През 1981 г. е изпратен в Афганистан. Воюва и в Чечня. Има чин полковник. Удостоен е с ордена «За служба на Родината във ВС на СССР» III степен, медал «За храброст», знак на ЦК на ВЛКСМ «Войнска доблест».

Николай Иванов е автор на двадесет книг. Библиографията му включва романи като «Шторм» начать раньше…», «Черные береты», «Без права на славу». Лауреат е на литературните награди на името на Николай Островски, Михаил Булгаков, «Сталинград».

На български език Николай Иванов е превеждан от писателя и преводача Тихомир Йорданов, Иванов има страница в електронното списание „Литературен свят” от 2015 г.: https://literaturensviat.com/?p=111925