ТЪГА ЗА ЕМИЛИЯ ТРИФОНОВА

Дружеството на писателите в Плевен се сбогува с поетесата и преводач Емилия Трифонова. Еми си замина на 4 февруари и пое по небесните пътища, за да отнесе там своята лъчезарна и светла душа.
Емилия Трифонова е родена в село Ленково, Плевенско. Завършила е Медицински университет, факултет „Сестринско дело”- София, със специалност “Здравна педагогика” и “Управление на здравните грижи”. Издала е поетичните книги „Обидена сълза” (1993), „Носталгията мирише на снежинки” (2008), “С тишина на голото ми рамо” (2014) и книгата „Запази една сълза за мен” (на гръцки език). Член е на Дружеството на писателите - Плевен, на UNESCO за литература, изкуство и наука за Гърция и за Испания.
Емилия владееше гръцки, испански и руски език, превеждаше активно поезия от гръцки на български. От 1999 г. живееше и работеше в Гърция като лична медицинска сестра. По-късно се завърна в България и беше един от активните участници в организацията и провеждането на Международни писателски срещи в Плевен, за което е награждавана.
Емилия Трифонова е публикувала репортажи и поезия в сайтове за емигранти и за литература, във вестници и списания в България и чужбина. Тя е един от авторите и на „Литературен свят”. Има преведени стихове на руски, сръбски, албански и гръцки език. Награждавана е с медал, плакет и грамоти за поезия и принос в културния живот у нас и в чужбина.
Дружеството на писателите в Плевен загуби своята посестрима по дух и перо. Но паметта за нея остава в преводите и стиховете, излезли изпод перото и.
Светлина на Духа ти, Еми!

ДРУЖЕСТВО НА ПИСАТЕЛИТЕ, ПЛЕВЕН
4.02.2018 Г.