Олив Синиър

Олив Синиър (OLIVE SENIOR) е родена през 1938 г. в Ямайка. Учи в гимназия Монтего Бей. Завършва журналистика в университета Карлтън, (Отава, Канада) и Комуникации в Англия. Била е редактор в Института по социални и икономически изследвания към университета на Западна Индия. Първият й поетичен сборник е «Разговорът на дърветата» («Talking of Trees», 1985). Той изследва вътрешния живот, търси произхода и следва нишките в по-далечната история. През 1987 антологията й с кратки разкази «Лятна мълния» («Summer Lightning») е публикувана от Лонгман. Този сборник включва разказите, спечелили награди на Festival Literacy Competitions.
В следващите години издава още книги със стихове и сборници с разкази, сред тях «Разпознавачът на сърца» («The Discerner of Hearts», 1995). Автор на книги с критика и публицистика «Съобщението се променя» («The Message is Change», 1972), «Азбука на наследството на Ямайка» («A-Z of Jamaican Heritage», 1984), «Животът на жената в Карибския басейн» («Working Miracles: Women’s Lives in the English-Speaking Caribbean», 1991), на книгата с разкази «Пристигането на жената-змия» («Arrival of the Snake-Woman and Other Stories». Harlow, Longman Group, 1989), на поетичния сборник «Градинарство в тропиците» («Gardening in the Tropics». Newcastle, Bloodaxe Books, 1995). Работи като управителен директор на Института за Ямайско книгоиздаване – Institute of Jamaica Publications и редактор на Ямайка Джърнъл, списание, което последователно отстоява висок стандарт при представянето на историята и културата на Ямайка пред света. Тази двойна роля изисква широки познания за същността на издаването на списания и книги в Ямайка, както и знания и усет за нуждите и чувствителността на писателите.
Олив Синиър е печелила няколко награди за поезия и кратки разкази, включително Медал на Института на Ямайка по случай стогодишнината от създаването му за градивно творческо писане през 1979. През 1987 получава международна известност, когато става носител на Държавната награда за литература. През 1988 г. й се присъжда сребърен медал за извънредния й принос в областта на литературата. На 16 октомври 2003 г. Олив Синиър е наградена за заслуги в областта на съхраняването на културното наследство на Ямайка.


Публикации:


Поезия:

СТИХОВЕ/ превод: Георги Ангелов/ брой 11 юли 2009