СЛИВЕН ЧЕСТВА 140 г. ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ТУРСКО ИГО

Община Сливен е изградила традиции за почитане паметта на предците и участието им в националните борби за независимост.

Светлата годишнина и в януарските дни на 2018 бе белязана от респектиращи начинания и с организационните усилия на общинската администрация, Светата Сливенска митрополия, Народно читалище „Зора-1860″, Военно фомирование 22-2220, Регионалното управление на образованието и фондация „Безсмъртни българи”.

На площад „17 януари” (м. „Харманите”) се състоя всенародно поклонение пред делото на войните, отдали кръвта си за акта на освобождението от османско иго и добиване на възделената свобода.

В присъствието на ръководителите на община Сливен, на общински съветници, учащи се, представители на обществени, културни, родолюбиви сдружения и много граждани, с думи на признателност за подвига на поборниците се обърна кметът на общината Стефан Радев.

Провидял силата на спомена за саможертвата на предходниците, като условие за духовно възвисяване на съвременните хора, в словото, по информация на Пресцентъра, той подчерта:

“Днес сме благодарни, но и задължени да пазим и почитаме паметта на тези наши герои. И като най-смелите ни съграждани - да търсим възраждане на ценностите, на силата и достойнството на нашия град!”, завърши сливенският градоначалник.

Участниците във възпоменателното събитие се поклониха пред смелостта на българските опълченци и на руските войни от 26-ти Казашки полк (1877 г.) и от Твърдишкия ляв страничен отряд; пред тези от 13-ти драгунски полк (Втори дивизион на Военния орден), от 23-ти Донски казашки полк, 104 Устюжки полк и 103 Петрозаводски полк (пехотен).

Присъстващите положиха свежи цветя пред делото на командирите-предводители: барон Корф, ген. Е. Делингхаузен, майор В. Кардашевски, полк. Н. Бакланов и генерал-майор Иван Безяев.

Изпълнилото площада множество от граждани и гости участва в ритуала-поклонение, отрупало с венци морената-паметник - в чест на посрещнатите някога тържествено (20 януари 1878 г. ) и с благодарствени думи руски войни от сливенци и от духовния им предводител - полуслепия поет-будител на българите с революционните си песни, Добри Чинтулов.

Програмата на организаторите, по повод на годишнината, включва редица интересни инициативи. Признателните граждани посетиха и църковния храм „Св. Николай Чудотворец” в кв. „Клуцохор” на Сливен - с цветя и в съпричастие с отслужените от свещеници заупокойна молитва и благодарствен молебен.

Вече няколко години сливенци обкичват с венци и изградения паметник на ген. Скобелев в центъра на „воеводския град”.

По инициатива на фондация „Безсмъртни българи” участниците в тържествата оцениха връщането към делото на предците и с организираната едноименна изложба във фоайето на община Сливен, посветена на делото на тринадесет поборници от региона.

Учащи се изследваха подвига на загиналите в националните събития и в разработените доклади, реферати и есета по темата: „140 години от освобождението на Сливен”, с които се включиха и в организирания конкурс и награждаването на отличените.

С изявите сливенци отново показаха отношението си към пребъдността на порива за свободата на Отечеството и верността към идеалите.

Иванка Денева