ЙОРДАН НАНЧЕВ – „П.К.ЯВОРОВ ПРЕДИ И СЛЕД КУРШУМА“

През ноември 2017 г. излезе от печат книгата „П.К.Яворов - преди и след куршума”. Литературният историк Йордан Нанчев, автор на много книги за български поети и писатели, и този път ни поднася един завладяващ разказ за поета-революционер, оставил трайна следа в нашата литература и история. Книжното тяло (280 страници формат 16/70/100) съдържа споменни и документални фрагменти и 32 снимки и факсимилета за живота и творчеството на поетът, който винаги ще ни вълнува и остава „все така богоподобен и уязвен, все така самотен и неразбран…” За Яворов е писано много, защото темите за любовта, свободата, дълбоките чувства на лиричния герой към любимата и родината, които поетът не само засяга в поезията си, но и преживява в живота си, и днес докосват сърцата както на литературните творци, така и на обикновените хора. Яворов е известен поет не само у нас. Преклонението към неговата поезия и най-вече към теми свързани с борбеността и страданието на човешкия дух, арменският народ изразява с издигнатия паметник на поета в Ереван в Армения. Името на Пейо Яворов носи и едно училище в Ереван. В България също много училища и читалища носят неговото име.
За Яворов проф.д-р Асен Златаров писа: „Неговата изключителна съдба на гений и страданието го правят още повече един от редките избраници на племето ни. А наследието, което ни завеща, бележи, след Ботйова, втория връх на поетичните и художествени домогвания, до които е стигнало българското слово. Затова в легендите за живота на Яворов и в неговата поезия ще се кръщават поколенията, които идват”.
На 13 януари 2018 г. се навършват 140 години от рождението на Пейо Яворов. Това придава още по-голяма актуалност на новоотпечатаната книга на Йордан Нанчев, която обобщава неговия богат опит на писател-биограф и библиографски работник (директор) в бившия Литературен музей в Хасково.

——————————

П.К.Яворов - преди и след куршума (споменни и документални фрагменти)
Издател: Фондация „Вигория” (www.vigoria.webs.com)
ISBN 978-619-7161-04-5

Мария Добрева, фондация „Вигория”