ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ПИСАТЕЛЯ ИВАН ЕНЧЕВ

На 14 декември 2017 г. в градската библиотека „Пеньо Пенев” - Димитровград, ще се състои творческа среща с писателя Иван Енчев. Тя е посветена на неговата 40-годишна писателска дейност. Обстоен творчески портрет на писателя ще направи литературният критик Петър Хаджинаков. Срещата ще се води от поета Петко Каневски.

По професия Иван Енчев е журналист и дълго време е оглавявал културните отдели на в. „Хасковска трибуна” и в. „Шипка”. В последните години се изявява предимно с художествени произведения. Автор е на двадесет и няколко книги с поезия, белетристика и публицистика.

Сред тях са стихосбирките „Попътно лято”, „Душа немирна”, „Не бързай, ден”, „Отвесна есен”; романите „Кървав пелин”, „Бавен огън”, „Труден сезон”, „Злато и чакъл” и др. В книгите „Жажда за утре” и „От първо лице” са събрани част от неговите многобройни статии и есета, публикувани в периодични издания и електронни сайтове. Съвсем наскоро ще излезе от печат неговият осми роман „Окото на залеза”, свързан с Балканската война 1912-1913 г.

За своето разнообразно творчество Иван Енчев е отличаван с авторитетни литературни награди, между които „Александър Паскалев” /2008/ за цялостно творчество и „Георги Караславов” /2010/ за романа „Кървав пелин”.

Носител е и на наградата на националния поетичен конкурс „Есенни щурци”, в памет на поета Иван Николов. По случай Деня на народните будители тази година беше удостоен от СБП с Почетна грамота за принос към българската литература.

Тодорка Николова