ДЕНЯТ НА СЪПРОТИВАТА НА ИНДИАНСКИЯ НАРОД

Влад Ривлин

превод: Литературен свят

12 октомври се смята за ден на откриването на Америка от Христофор Колумб.
В САЩ, в Испания и в повечето страни от Латинска Америка този ден се смята празничен.

И само в една-единствена страна в света - Венецуела тази дата се смята за скръбна и се отбелязва като Ден на съпротивата на индианския народ, в памет на коренните жители на Америка, потискани и унищожавани от колонизаторите и техните потомци в продължение на последните 500 години.

Впрочем и Венецуела до 11 октомври 2002 г. не била изключение от правилото и откриването на Америка от Колумб се празнувало и тук.

При това, дръжте се по-здраво за стола, ако седите, този празник се отбелязвал във Венецуела и като „Ден на Расата”.

Но 11 октомври 2002 г. президентът на Венецуела Уго Чавес със специален указ номер 2028 постановил, че отсега нататък 12 октомври ежегодно ще се отбелязва в страната като „Ден на съпротивата на индианския народ”, в памет на жертвите на геноцида, извършен от европейските колонизатори спрямо коренните народи на Америка.

Впрочем, за Уго Чавесе, който също принадлежеше към коренното население на Америка.

На Запад го ругаеха не по-малко, отколкото днес Путин, наричаха го диктатор и душител на демокрацията.

Но…
Понастоящем Венецуела е единствената страна, където индианците получиха пълни граждански права.

Ставайки президент на Венецуела, с един от първите си декрети Уго Чавес изравни правата на коренното население на страната с потомците на колонизаторите.

Но Чавес не се ограничи само с декларации.

В училищата на Венецуела се изучава истинската история на колонизацията на Америка от европейските колонизатори. В частност, резултатите от тази колонизация за индианците.

Фактически Венецуела понастоящем е единствената страна, която е признала Геноцида на индианците.

За сравнение, в САЩ - страната, която учи целия свят на спазване правата на човека, досега съществуват индиански резервати.

А какво да се говори за такива страни като Гватемала, където през 80-те години на миналия век фашисткият режим на генерал Риос Монт унищожи 300 хиляди индианци мая.

Между другото, оцелелите в този геноцид и потърсили убежище в САЩ индианци мая властите на Съединените Щати не са признали за бежанци и досега, а Риос Монт беше оправдан от конституционния съд на Гватемала.

В случая с палача Монт нито САЩ, нито западноевропейските страни не поискаха от Гватемала да предаде кървавия диктатор на съда в Хага.

Не е учудващо, че Геноцидът на многомилионния народ в тези страни или се премълчава, или се отрича.

Точно така не си струва да се учудваме и на факта, че началото на европейската колонизация, донесла на коренното население на Северна и Южна Америка толкова страдания, е в такива страни празнична дата.

12.10.2017