ПОЧЕТНИ ГРАМОТИ ЗА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ

На тържество, състояло се на 1 ноември 2017 г. в хотел „Анел” - София, бяха връчени Почетни грамоти за принос към българската литература. Събитието се водеше от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който отбелеяза: „Нека и днес се придържаме към онези светли умове, които на 8 септември през 1913 г. учредяват едно сдружение, което да подпомага писателите, но преди всичко да съхранява българската памет след Балканската и Междусъюзническата война. Още на първото общо събрание на СБП са избрани Пейо Яворов и Елин Пелин. Важно е как ние продължаваме тези традиции. Бих искал да ви поздравя от името на президента Румен Радев, с когото преди половин час имахме среща. Той каза, че „българското слово е потиснато и наистина трябва да му се помогне.” Ние действително се намираме във война с хора, институции и фондации, много мощни, които искат като цунами да унищожат не само българската история, но и България! Ние обаче няма да се дадем. В момента СБП наброява 829 члена - една мощна организация, която не подлежи на разцепване, нито на доизживяване. От няколко години ние връчваме грамоти на членове на СБП, които не само се отличават с творчеството си, но и са показали съпричаствост към дейността ни.”

Наградените писатели отправиха важни послания към политиците, четоха стихове, обсъждаха процеси с родната култура. Отличените са:

ДИМИТЪР ТОМОВ, МАКСИМ МИНЧЕВ, ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ, МАЯ ВАПЦАРОВА, КЕТИ БОЗУКОВА, АНГЕЛ СИМЕОНОВ, ЯКО БОЙЧЕВ, АНЖЕЛА ДИМЧЕВА, ИВАН ЕНЧЕВ, ЕЛИЦА ВИДЕНОВА, МАРИЯ НИКОЛОВА, ХАРАЛАН НЕДЕВ, КЪНЧО ВЕЛИКОВ, СВЕТОЗАР АВРАМОВ.

Беше представена и новоизлязлата антология „Поети - 2016″. Своите творби, включени в книгата, прочетоха Атанас Капралов, Боян Бойчев, Любомир Чернев, Минчо Минчев. Боян Ангелов изказа благодарности на съставителите на томчето - Георги Ангелов и Ели Видева, съобщавайки, че предстои тържествена премиера с участието на много повече от авторите.

Специални благодарности ръководството на СБП изказа на г-н Ангел Симеонов за предоставената възможност зала „Галерия” на хотел „Анел” да бъде пространство за награждаването.

Анжела Димчева