„ЕСЕННИ ЩУРЦИ” НАСТРОИХА ЦИГУЛКИТЕ НА ПОЕТИЧНА СТРУНА

В хасковското село Горски извор се проведе националния поетичен конкурс с международно участие, посветен на 80-годишнината от рождението на поета Иван Николов и 25 години от смъртта му.

Такова стълпотворение на поети и на почитатели мереното слово едва ли се е случвало в последните години. В родното село на поета, преводача и публициста Иван Николов се проведе националният конкурс „Есенни щурци” взел надслова от лебедовата песен на поета.

В родното село на поета пристигнаха поети и почитатели на неговото творчество от цялата страна. Салона на селското читалище „Пробуда” се оказа тесен да ги побере. Местните хора казват, че тази зала не е виждала толкова народ от 60-те години насам.

В конкурса участваха 52-ма български творци от България, трима от Русия, двама от Гърция и един от Македония.

Жури под председателството на директора на Националния литературен музей Атанас Капралов оценяше творбите. И както каза г-н Капралов: „Този конкурс беше анонимен и беше проведен абсолютно безпристрастно. Пликовете с имената и адресите на участниците бяха отворени пред 8-членна комисия, когато оценките на творбите вече бяха дадени. Никой от журито или други странични хора не се намесиха в полза на един или друг участник. Иван Николов беше чист и почтен човек и няма да позволим опорочаването на конкурса, който става ежегоден…”

Това, че конкурсът ще се провежда всяка година в последната събота на септември, каза и при откриването на конкурса в своето слово кметът на Горски извор Янко Янев. Той през цялото време, повече от 3 часа, остана прав и заяви, че го прави от уважение към поетите.

Акад. Марин Кадиев, председател на Съюза на независимите български писатели, произнесе блестящо, толкова емоционално слово за Иван Николов, че залата непрекъснато се взривяваше от ръкопляскания. Той разказа и за приятелството между Иван Николов и Булат Окуджава, и за една уникална среща между тримата в Пловдив на която Окуджава казва: „Превеждан съм от много поети, но твоите преводи, Иване, са най-добрите”.

Акад. Кадиев цитира и думите на Павел Матев, който прочитайки цикъл стихотворения от Иван Николов казва: „Родил се новият, уникален певец на Тракия”. В Горски извор пристигнаха и председателката на общинския съвет в Димитровград Гергана Кръстева, заместник-кмета Яшо Минков, и част от общинските съветници.

Поздравителни адреси бяха прочетени от кметовете на Хасково и Димитровград, от творците на КДК “Нов живец” - Атина, от руското писателско общество в град Самара - Русия. 30 от участниците в конкурса от цялата страна присъстваха лично и четоха свои стихотворения. Атанас Капралов обяви наградите.

Приключи националния поетичен конкурс „Есенни щурци”, посветен на 80-годишнината от рождението на поета Иван Николов и 25-годишнината от смъртта му. Жури в състав: председател Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей и членове Величка Петрова (Вили Ро) и Тодорка Николова, присъдиха следните награди.

1. Райчо Русев - Райсъна, от София - първа награда на община Хасково
2. Иван Енчев от Хасково - втора награда на кметство с. Горски извор
3. Радостина Драгоева от Варна и Павлина Стаменова от Разград - трета награда на читалище „Пробуда 1 896″ - Горски извор.

НАГРАДИТЕ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

1. Росица Станева от Хасково
2. Нина Момчилова от Хасково
3. Стойка Мариновска от Хасково

НАГРАДИТЕ НА СЪЮЗА НА НЕЗАВИСИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ

1. Любка Славова от Пловдив
2. Галя Карааргирова от Хасково
3. Валентина Йотова от София
4. Мария Георгиева от Пловдив
5. Мариана Давчева от Асеновград

НАГРАДАТА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДИМИТРОВГРАД

1. Деляна Христова от Димитровград

НАГРАДАТА НА КЛУБА НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА - ДИМИТРОВГРАД ЗА НАЙ-МЛАД АВТОР

1. Ради Йовчев от Димитровград

НАГРАДАТА НА КЛУБА НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА - ХАСКОВО

1. Нина Момчилова от Хасково

Водеща на програмата бе Галя Караргирова, която накратко разказа за живота и делото на поета, на фона на песента „Есенни щурци” по текст на Иван Николов, изпълнена от Еленко Гешев и група „Елиас”. Песен, която от тук насетне ще звучи като мото при провеждането на конкурса.

Тодорка Николова,
Горски извор, Димитровградска община