ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ПОЕТА НАЙДЕН ВЪЛЧЕВ

Литературна вечер, посветена на 90-годишния юбилей на поета Найден Вълчев, ще се състои на 4 октомври (сряда) 2017 г. от 18 часа в големия салон на Централното управление на БАН (ул. „15 ноември” 1).

Тя е организирана от Съюза на българските писатели, Съюза на българските композитори, Музикаутор и издателство „Захарий Стоянов”. Участниците във вечерта ще се докоснат до творчеството на поет с неповторим и оригинален лиричен тембър, какъвто е  Найден Вълчев.

Като че ли най-добре го характеризира Дамян Дамянов: „Този поет не е от гръмките и площадно буйни автори, които ечат, ръкомахат и при изричането на всеки свой стих късат по копче от ризата си, но затова пък умее да превърне шепота на поезията в неин най-висок и далече чуващ се глас.”

Преди него Никола Фурнаджиев забелязва, че Найден Вълчев е „един от безшумните ни поети, които с нищо не се навират в очите ти, но чиито стихове четеш с удоволствие”. Владимир Василев пише, че има пушкински стих, а според Станка Пенчева „стихът му тече леко и естествено като ручей”.

Това орфическо, мелодическо начало на  поезията е причината много от стиховете да се превърнат в прекрасни песни. Така се ражда и знаменитият тандем Найден Вълчев - Димитър Вълчев, оставил ни истинско песенно богатство.

На юбилейната литературна вечер ще прозвучат думи за поета от проф. Чавдар Добрев, Никола Инджов, Панко Анчев и Иван Гранитски, ще чуем и негови стихове,  а на щанда на издателството ще бъдат предложени на читателите пет тома на автора.