ТЪРСЕЙКИ МИЛОСТ ОТ САЩ, КРЕМЪЛ ТЛАСКА СТРАНАТА КЪМ ВОЙНА

Пол  Крейг Робъртс

превод: Литературен свят

Руската власт изобщо не може да повярва, че Америка я смята за враг

Руснаците са обезпокоени от произвола на Вашингтон - закриването на генералното консулство в Сан Франциско и незаконните обиски на дипломатическа собственост. Няма никакви съмнения - Вашингтон наруши международното право и обичаи по защитата на дипломатите.

Защо Вашингтон показа на света бандитското си лице?

Беше ли това направено за да се покаже, че колкото и да е силна Русия, тя не може да се защити от Вашингтон? Никакво международно право, никакъв дипломатически имунитет не могат да бъдат препятствие на пътя на Вашингтон. Вашингтон може да наруши всякакви закони без каквито и да е последици за себе си.

Във Вашингтон смятат, че силният и само силният е винаги прав. Правото е изхвърлено на боклука. Тогава защо Русия все още се надява на правото в отношенията с Вашингтон?

А може би това е направено, за да се подхвърлят в руските дипломатически гради някакви фалшиви улики? А тези «улики» после да «изобличат» Русия в непосредствено отношение към президентските избори, в резултат на които на власт е дошъл кандидат, който е предпочел мира пред конфликт с Русия?

Руският министър на външните работи Лавров каза на държавният секретар на САЩ, че Русия ще подаде в съда иск по повод завземането на руска дипломатическа собственост и обиските на нейна територия. Отново виждаме как руснаците се опитват да имат работа с Вашингтон посредством правото, дипломацията и с какво ли не, само за да не решат реалния проблем.

А в какво се състои реалният проблем?

РЕАЛНИЯР ПРОБЛЕМ се състои в това, че военно-разузнавателният комплекс на САЩ, най-мощният компонент в системата на властта в САЩ, е решил, че Русия е ВРАГ, наличието на когото оправдава годишен бюджет от 1 трилион долара и онази власт, която е прикрепена към него.

С други думи, Русия е обявена за Враг Номер Едно на Америка. И няма абсолютно нищо, което би могла да направи с това руската дипломация, руските премерени ответни мерки и обръщението на Русия към нейния враг като към «партньор».

Скъпа Русия, ти трябва да разбереш, че вече си набелязана за ролята на единствения и главен «Враг».

Да, разбира се, няма нито една обективна причина да бъде белязана Русия за враг на Америка. И въпреки това, набелязването на Русия вече се е състояло. Вашингтон няма никакъв интерес към каквито и да са факти.

Във Вашингтон управлява сенчесто правителство и «дълбоката държава», състояща се от ЦРУ, военно-разузнавателния комплекс и групи на финансови интереси. Тези групи се обявяват за глобална хегемония на САЩ - и финансова, и военна.

Препятствие на пътя на тези могъщи групи по интереси са Русия и Китай.

«Делото» срещу Русия с всеки ден става все по-абсурдно и по-абсурдно. Така, списание Newsweek току-що публикува статия, в която се съобщава, че не друг, а Русия строи зад взривовете на бостънския маратон.

Русия не може да направи нищо по повод набелязването й за Враг Номер Едно.

А какво може да направи Русия?

Всичко, което може да направи Русия, е да се обърне с гръб към Запада, като много внимателно следи оттам да няма внезапно нападение.

В Америка за Русия няма нищо. Всички американски инвестиции в Русия ще бъдат използвани, за да се нанесат на Русия щети. Не е необходим на Русия никакъв американски капитал.

Вярата на банкерите в Русия, че Русия се нуждае от чуждестранен капитал, е потвърждение на това, че операцията по промиването на мозъците на руските икономисти от американските неолиберали в елцинската епоха е завършила с успех.

Мозъците на главните финансисти на Русия са промити дотолкова, че те са неспособни да разберат, че руската Централна банка сама е в състояние да финансира развитието на Русия без каквито и да са чужди заеми.

Руските власти все още, струва ми се, не разбират, че единствената причина, по която на Русия могат да налагат санкции, е, че Русия е попаднала в капана на западната финансова система. Икономическите препоръки, които руските власти получават от своите неолиберални икономисти, мозъците на които са окончателно промити, служат на интересите на Вашингтон, а не Русия.

Русия не трябва да използва западната система за финансови разплащания, защото тази система служи на интересите на Вашингтон.

Кога, най-сетне, руските власти ще спрат да се преструват, че техният враг им е партньор?

Защо руските власти не могат да признаят реалността, която гледа Русия в лицето, постоянно унижавайки я и злоупотребявайки с нейните интереси?

Защо Русия толкова упорито се стреми да бъде част от разлагащия се и деградиращ Запад, от когото Русия понася всякакви унижения и всякакви злоупотреби?

На Запад място има само за една независима държава. За втора място няма.

Китай, който се надява да стане толкова богат, както капиталистите, също, струва ми се, е далеч от реалността в разбирането на отношенията си с Вашингтон.

Режисираната «Корейска криза» няма отношение към Северна Корея. Тази постановка е режисирана, за да даде възможност на Вашингтон да разположи ракетно-ядрени бази на границата с Китай. Точно както и режисираната «Иранска криза» беше оправдание за разполагането на ракетно-ядрени бази на границата с Русия.

Русия не може да бъде едновременно и суверенна, и част от Запада - точно така както и Китай няма да успее да съвмести самосъхранението си с икономическите сделки с Америка.

Ако двете държави, имащи възможност да сдържат и да ограничават империализма на Вашингтон и неговата политика на получаване на едностранни преимущества, изпитват объркване относно последиците от текущата политика, те, по този начин, увеличават вероятността от война.

——————————

Свободная пресса, 08.09.2017