СТРАТЕГИЧЕСКА ПОБЕДА В СИРИЯ – ДЕЙР-ЕЗ-ЗОР Е ОСВОБОДЕН

Станислав Тарасов

превод: Литературен свят

Армията на Сирия с подкрепата на ВКС на Русия свали тригодишната блокада от град Дейр-ез-Зор. Веднага след това сирийският президент Башар Асад по телефона поздрави с победата командирите, участвали в операцията.

В същия ден президентът на Русия Владимир Путин изпрати на Асад телеграма, в която го поздрави с успеха на операцията. Ръководителят на Русия даде висока оценка на тази победа, наричайки я «стратегическа», която е «важна крачка по пътя на освобождението на територията на Сирия от тероризма».

Дейр-ез-Зор беше един от главните опорни пунктове на джихадистите. Освен това той е разположен в един от най-богатите и важни региони на страната, където е съсредоточена по-голямата част от газовите и нефтени находища, хранещи довоенната икономика на Сирия.

За да се допълни картината, трябва да се спомене, че малко преди това иракската армия превзе Тал-Афар в западната част на страната - това беше последният град в Ирак, намиращ се под контрола на ИДИЛ. Сега може смело да се констатира, че тази структура преживява последните си дни. Както пише в тази връзка израелското издание  Israel Hayom, «руши се империята на терористите, превзела хиляди километри от територията на Сирия и Ирак».

На свой ред ливанското издание Al Binaa, позовавайки се на американски военни експерти, твърди, че е «станало военно чудо», тъй като се е «очаквало сирийската армия и нейните съюзници да стигнат Дейр-ез-Зор, да свалят обсадата със свои сили и да се съединят с тях най-малко за три години».

Сега става очевидно, че Дамаск с подкрепата на своите съюзници печели войната. Ситуацията в Сирия се развива в полза на правителствените войски, добави Путин на пресконференция за резултатите от конгреса на БРИКС. По неговите думи, «територията, контролирана от правителствените войски се е увеличила в пъти», което създава благоприятни условия за активно пренасочване на сирийската криза към фазата на политико-дипломатическото урегулиране.

Съществува алианс Русия - Турция - Иран, който е разработил проект по създаването на зони за деескалация в Сирия. Има споразумение и за демилитаризиране на триъгълника, където Йордания, Израел и Сирия граничат един с друг. Сега идва моментът за проверка на устойчивостта на старите алианси и възможността за появата на нови, а за руската дипломация има повод да демонстрира политико-дипломатическо маневриране. Проблеми могат да възникнат преди всичко със САЩ, които досега официално не са обозначили разбираема стратегия по отношение на по-нататъшните си действия в Сирия.

По-рано Дейр-ез-Зор привличаше повишено внимание и защото граничи с района на североизток от Ефрат, в който американците, както смятат много арабски експерти, възнамеряваха да създадат кюрдско образувание. Не бяха малко и разсъжденията и за стремежите на Иран да вземе под свой контрол тази област, за да укрепи така наречения шиитски пояс. Има въпроси и за поведението на другите играчи след освобождението на Ракка, което явно се забави. Време е да се замислим и за това какво ще се случи, когато в Сирия бъде сложено оръжието и кой тогава, както пише известният турски експерт Акдоган Озкан, «ще плаща сметката за сирийската война и кой ще поиска да излекува раните й». Ясно е, че сам Дамаск няма да има силите по възстановяването на разрушената за шест години война инфраструктура - от училища до болници, от пътища до електростанции, парализираната социална сфера, къщи и сгради.

Но главното сега все пак е, че по ИДИЛ в Сирия е нанесен съкрушителен удар, а Близкият Изток затваря още една «черна» страница в историята си.

——————————

http://rusnext.ru/, 06.09.2017