ИЗРАЕЛСКИ ИСТОРИК: „АРМЕНЦИТЕ СА СПАСИЛИ ПОВЕЧЕ ЕВРЕИ ОТ ВСЕКИ ДРУГ НАРОД”

Лусине Адамян

превод: Литературен свят

Известният изследовател на геноцидите  Яир Орон ще изнесе в Милано лекция, посветена на темата за предупреждението за геноцидите. Италианският писател от арменски произход  Пиетро Кучукян разказва за дейността на Орон и за неговата книга “Спасители и бойци” за арменците, спасявали евреи в годините на нацистката окупация.

В Милано в театъра на Франко Паренти на 17 януари 2017 г. пред широка аудитория ще бъде представена поредица от лекции на тема “Кризата в Европа и праведниците на нашето време”. По време на първата лекция, посветена на деликатната тема за предупреждението за геноцидите, ще вземат отношение италианският историк Марсело Флорес, професорът по философия от Франция Жерар Малхасян, както и известният изследовател на Холокоста от Израел Яир Орон. За това в статия, публикувана в сайта Gariwo пише италианският писател Пиетро Кучукян.

Яир Орон е убеден, че арменците, в процентно съотношение, имайки предвид малкия брой на тях самите, са спасили в годините на немската окупация повече евреи, отколкото всеки друг народ. В същото време израелският историк е настроен песимистично по въпроса за признаването на Геноцида на арменците от страна на израелския Кнесет, пише Кучукян.

Орон не вярва във вероятността от положително решение, тъй като стратегическият съюз с Турция и съзнанието за изключителността на собствената трагедия няма да позволи на израелския Кнесет да признае Геноцида на арменците. По такъв начин Израел предава историческата памет, а значи - и паметта за самия Холокост, смята историкът.

На темата за приноса на арменците в спасяването на евреите в годините на немската окупация е посветена последната книга на Яир Орон под заглавие “Спасители и бойци”. В нея той акцентира върху това как двата народа, познали трагедията на геноцида, са си помагали един на друг.

Орон подкрепя идеята, че да се спори чия болка е по-силна е безполезно, необходимо е да се стигне до примирение и да се запази общата памет, като се поставя на преден план, че едни “хора са спасявали други хора”.

Мнозина през 1915 г. останали безучастни към трагедията на арменците, но имало и такива, които протегнали ръка за помощ и се възпротивили на идеята за тяхното унищожение, в т. ч.  - и в Палестина.

В книгата “Спасители и бойци”, пише Кучукян, Орон също разказва как родителите на Шарл Азнавур, избягали от кланетата в Турция, намерили убежище във Франция, а в периода от 1940 до 1945 укривали подложени на гонения евреи, поставяйки под заплаха собствената си сигурност и живот.

Орон си спомня и за легендарния Мисак Манушян, един от организаторите на движението на френската Съпротива.

Орон е започнал да се занимава с изследването за Геноцида на арменците през 80-те, когато арменците в САЩ са се опитали да се признае Геноцида в Конгреса на САЩ, а израелското правителство застанало на пътя на отрицанието, открито подкрепяйки по този въпрос Турция.

В съзнанието на Орон не се побира как един народ, преживял страшна трагедия, може да не поддържа паметта за престъпленията срещу други народи.

Орон възнамерява да продължи изследването си, и в един от епизодите се обръща към темата за арменските свещеници в Букурещ, спасили в годините на окупацията голям брой еврейски деца.

През 2007 Яир Орон започва в Израел курс по изучаването Геноцида на арменците. В първия поток били само 8 студенти, днес техният брой е нараснал до 2500, макар че самият Орон не е молил да се включва предмета в задължителната програма. Сега там изучават и геноциди срещу други народи, в т. ч. в Руанда.


https://ru.armeniasputnik.am/, 14.01.2017