ИЗКАЗВАНИЯ, ЦИТАТИ И АФОРИЗМИ

Сергей Лавров

превод: Красимир Георгиев

* * *
Не ми плащат, за да бъда оптимист.

* * *
Ако не бяха Крим и Югоизточна Украйна, Западът би измислил нещо друго. Поставена е цел: на всяка цена Русия да бъде изкарана от равновесие. Задачата е формулирана отдавна.

* * *
Ако започнем да говорим, че блогърите „са по-равни от неблогърите”, както е при Джордж Оруел, у нас ще е „Фермата на животните”, а не демокрация.

* * *
Ние никого не принуждаваме, никого не шантажираме, не заплашваме. Ние сме вежливи хора.

* * *
Честно казано, аз престанах да следя какви договорености се приемат в Европейския съюз, какви срокове се определят за разглеждане на поредните черни, сиви или друг цвят списъци.

* * *
Опасно е, когато решенията по най-важните проблеми, отнасящи се до развитието на света и човечеството като цяло, се вземат, като се изхожда от кратките електорални цикли в САЩ на всеки две години, и при всеки трябва нещо да се измисли и направи за привличането на гласовете на избирателите. Това е негативната страна на демократичния процес, но ние не можем да не я отчитаме.

* * *
Плодовете и зеленчуците от Азербайджан, Армения и републиките от Средна Азия са по-вкусни и по-качествени от идващите от Европа. В крайна сметка на мен ми харесват повече.

* * *
Когато нашите американски партньори заедно с останалите членове на Съюза за безопасност на ООН настояват за незабавно и безусловно прекратяване на огъня в сектора Газа, ние много бихме искали те със същата настойчивост и със същите изрази да настояват за прекратяване на огъня в Украйна - незабавно и безусловно, а не с искания за капитулация на югоизтока. Необходимостта да се спаси живота на мирните граждани изисква именно незабавно и именно безусловно прекратяване на огъня.

* * *
- Сергей Викторович! Как може да се реши проблемът с Крим?
- Крим не е проблем. Крим е територия на Руската федерация.

* * *
Ние не можем да изгубим Европа. Европа без Русия не е Европа. Русия неведнъж е спасявала Европа от самата Европа.

* * *
Имаше страни, които бяха готови да заплатят тази война. Убеден съм, че ще се намерят страни, ако не тези, то други, които ще са готови да заплатят мирното решаване на този проблем.

* * *
Хората на Запад явно са заети с търсенето на какъвто и да е повод, за да продължат да ни оказват натиск. Но, първо, всички тези поводи изглеждат смехотворни и нищожни. Второ, никога опитите да се оказва натиск върху Русия не са давали резултат.

* * *
Острите периоди в международните отношения са неизбежни. Но рано или късно те свършват. И това ще мине. Само че отначало всички трябва да свикнат с мисълта, че светът повече не може да бъде еднополярен. Засега се налага да се наблюдават рецидиви и силови рефлекси.

* * *
Санкциите рядко постигат поставената цел, в случая с Русия те просто определено не могат да я постигнат. Ние не изпитваме радост от това, също както не изпитват и европейските страни, налагащи тези санкции, ние знаем това. Но аз ви уверявам, че ще преодолеем трудностите, които възникват в редица области на икономиката. Може би ще станем по-самостоятелни и по-уверени в своите сили - това също е полезно.

* * *
САЩ, които аз не охарактеризирам като лоши и злобни (те са такива, каквито са, обзети от убедеността в своята изключителност, и няма да се поправят), разпращат емисари по цял свят и убеждават всички да бъдат против нас. Това е така. Но на практика никого не убедиха, освен ЕС и някои свои близки съюзници извън НАТО и Европейския съюз.

* * *
На различни международни форуми ту един, ту друг министър от страните, наложили санкции на Русия, ме отвежда настрана и усуквайки копчето на сакото си, ме моли да вляза в положението. Казва, ние не искаме, но ни заставят. Консенсус, солидарност…

* * *
Гледайки го (и.д. министъра на МВнР на Украйна Андрей Дещицу), си припомням добрия израз: като не умееш да пееш, не пей.

* * *
Изолацията на Русия без политически и икономически загуби за себе си и същевременно с достъп до ресурсите на Русия е отдавнашна мечта на Запада. Само че не останаха много фитили за осъществяването на тази мечта на „партньорите”. Трябваше само Русия да обяви факта за формирането на многополюсен свят и западният барут прогизна… Сега мокрото петно върху костюма на „демокрацията” прикриват с папките със санкции.

* * *
Хунтата - това е рожба на Запада, плът от плътта. Именно този модел, за който САЩ и техните кукли се вкопчват като за единствения подходящ, роди и украинския фашизъм.

* * *
Всички трябва да признаят, че народите имат право самостоятелно да избират своето бъдеще без външна намеса в техните вътрешни работи.

* * *
На някои не им харесва, че ние не търгуваме със суверенитета си, но иначе не може и да бъде.

* * *
Не трябва да има някакви нереални емоции, трябва да се идва и да се работи.

* * *
Решиха да правят провокация, а и това не могат докрай. Странно и тъжно е това.

* * *
Извинявайте, че нашата страна се намира между вашите военни бази.