ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР МОТКОВ

НА 19.08.2017 Г. СЕ НАВЪРШИХА ЧЕТИРИДЕСЕТ ДНИ ОТ СМЪРТТА НА НАШИЯ ПРИЯТЕЛ И СЪСЕЛЯНИН

ПЕТЪР ВЪЛКОВ МОТКОВ

Роден през септември 1932 г. в с. Катунец, община Угърчин, област Ловешка, починал на 09.07. 2017 г. в град Банкя.

След дълго и мъчително боледуване коварната смърт ни го отне, но в нашите сърца и съзнание споменът за неговата голяма любов и всеотдайност към Родината и родното ни село и хората, завинаги ще бъде запазен.

Той бе изцяло отдаден на защитата и просперитета на родината, и в продължение на много години работи в дипломатическата мисъл на страната ни в Италия.

Човек с всестранна подготовка, с изключителни познания по италианската и световни култури, той остави ярка следа и в литературата в няколко жанра, като богатите му преживявания в Италия са обобщени в книгата „Какво не знае папата”, а гражданската му позиция е споделена в стихосбирките “Кой не скача е червен” и “Завръщане”, както и на книгите „Сексът и света” и „Това е живота”.

Той превежда на български език новелите на Алберто Моравия “Онова нещо”, като трайно е и неговото присъствие в средствата за масова информация, с публикации върху актуални, злободневни материали за нашата бурна и изпълнена с противоречия действителност.

В духа на възрожденците будители, последните десетина години Петър Мотков бе емоционално обществено ангажиран с възраждането на читалищната дейност в с. Катунец. Съставител е на алманаха “Листата капят, дървото живее”, с творби на катунчански автори по сюжети от родното село, съавтор е на книгата “Катунец, малка енциклопедия”.

Той беше член на Съюза на независимите български писател.

Нека на този ден всички които го познаваха, обичаха и помнят да си спомнят за него като един обичащ безкрайно хората и живота човек, добър съселянин, приятел и събеседник.

Поклон пред светлата ти памет, скъпи приятелю.

От приятелите и признателните катунчани