МАДУРО НАПРАВИ ТОВА, НА КОЕТО ТРЪМП НЯМА ДА ИМА СМЕЛОСТ

Израел Шамир

превод: Литературен свят

Вашингтон въведе ограничения срещу президента на Венецуела, обвинявайки го в “подкопаване на демокрацията”. Под санкциите попадат всички възможни активи на Мадуро, намиращи се под юрисдикцията на САЩ.

Тръмп охарактеризира ръководителя на Венецуела като диктатор. Той на свой ред заяви, че не се страхува от санкциите на САЩ и дори се гордее, че Щатите са въвели срещу него ограничения. Какво сега ще се случи с Венецуела?

Първо, изборите за Конституционната асамблея във Венецуела показаха, че много сериозна подкрепа на “чавизма”, политиката на Уго Чавес, има и Мадуро, тази подкрепа е напълно реална.

Какво влияние ще окажат санкции на Венецуела, зависи от много фактори, много трудно е да се предскаже как това ще се отрази.

Мадуро призова Америка да не се намесва, но САЩ не пожелаха да чуят. И самата Америка сега е в състояние на такъв раздор, че е напълно невъзможно да се предскаже какво тя ще направи днес, а още повече - утре. САЩ е като огромен камион, където двама шофьори дърпат кормилото в различни посоки.

Ситуацията е неясна - кой ще ръководи ЦРУ и кой ще командва армията, всичко е много мъгливо. Какво ще се случи с нефта, кой ще издърпа въжето: да се чака победа или залеза на американската империя. Партията на неоконите, т.е. “партията на войната” призовава да се нападнат Венецуела и Куба.

Представителите на тази “партия” в своите речи постоянно свързват тези две държави - ако я нямало Венецуела, ако я нямало Куба, и обратно, щом ги има, трябва да се мачкат. В този смисъл ролята на Русия не е ролята на наблюдател. Ако я нямаше Съветска Русия, нямаше да я има и Куба още през 1962 г. Разбира се, това е продължение на старите “вражди”.

Второ, във Венецуела се случи важно събитие - Мадуро, без да се страхува от дългото заплашване, проведе избори за Конституционна асамблея. Това е много силна крачка. Мадуро направи това, каквото би искал да направи в своята страна и Тръмп, но му липсва смелост. Да, и Мадуро има силна опозиция, която освен това се ползва с подкрепа отвън.

Но скорошните събития провериха и силата на правителството, и силата на опозицията. Видяхме, че народът в мнозинството си излезе да гласува. Да се надяваме, че всичко ще се реши по мирен път, както това и се предполага да стане според конституцията.

А ако не стане така, не е изключено народът на Венецуела да започне съпротива. Защото Уго Чавес, въпреки че почина, а той беше харизматичен и добър тактик, но делото му е живо.

——————————

Накануне.RU, 02.08.2017