НИКОЛАС МАДУРО: „ВЕНЕЦУЕЛА Е ЖИВА…”

превод: Литературен свят

Венецуела се подготвя за избори за учредително събрание, което ще реши въпроса за промяната на конституционния строй. От април в страната редовно се провеждат демонстрации и протестни акции на опозицията, насочени срещу свикването на учредително събрание и промени в основния закон на Венецуела. Лидерът на държавата Николас Мадуро твърди, че зад протестните настроения в страната стоят властите на САЩ, желаещи да завладеят богатствата на страната. В ексклузивно интервю за RT Мадуро разказа какво мисли за политическите си противници, администрацията на Тръмп и отношенията си с Русия.

- Венецуела преживява много напрегнати времена. След няколко дни ще има избори за учредително събрание, което раздели страната както в политически, така и в социален план. Гласуването наистина ли ще се състои? Път назад няма?

- От момента на приемането на Конституцията от 1999 г. Националното учредително собрание на Венецуела е политическо право на народа, това е първоначалната учредителна власт. Това е не само политическо право, то се отнася и към правата на човека. Аз свиках първоначалната учредителна власт на 1 май, след като се убедих, че десните сили във Венецуела не искат диалог. Те нарушиха всички договори, които сами подписаха през ноември миналата година и освен това започнаха бунтовна дейност с опити за държавен преврат.

През април те се опитаха да разцепят страната, но не успяха. През май и през следващите месеци те започнаха открито да използват насилие с подкрепата на САЩ, която им оказваше правителството на Доналд Тръмп с помощта на ЦРУ, Агенцията за национална сигурност, Пентагона, Държавния департамент, осигурявайки си и подкрепата на правителства на лишени от авторитет страни от десния сектор в Латинска Америка, по-конкретно Колумбия.

И когато се убедих, че единственият път към мира и диалога в страната - е да се въведе учредителна власт, подписах указ за свикване на учредително събрание съгласно чл. 347, 348 и 349 от Конституцията на Венецуела. Националното учредително събрание е единственият път, който остава на Венецуела, за да реализира процеса на обединение, процеса на мирно урегулиране. И той беше много успешен.

Не бих казал, че той раздели страната. Мисля, че даде на страната надежда и дава надежда за обединението на страната, мир между враждуващите страни във Венецуела.

- Въпреки това опозицията твърди, че изборите, които ще се състоят тази неделя, имат за цел да утвърдят завинаги вашата власт.

- Опозицията вече 18 години повтаря едно и също. Отначало това беше срещу команданте Чавес. После срещу мен - постоянно, в продължение на четири години. Няма друг начин да се реши конфликтът в страната, освен по демократичен път, пътя на сътрудничеството и участието. От май в продължение на три и половина седмици призовавах към пряк диалог с опозицията, за да се присъедини тя към Националното учредително събрание.

Но те отказаха. И от този момент нататък всичко, което правеше опозицията, са крачки назад. Понастоящем опозицията се намира в най-лошата ситуация: в политическа изолация, те се насочиха към крайно дясното движение, сами затваряйки се така в стратегията на локалното насилие, ограничавайки придвижването на жителите в районите, които бяха гласували за тях.

В тези дни опозицията демонстрира, че губи избиратели сред венецуелския електорат, които в определен момент са им давали гласа си. Във всеки случай пред опозицията има един-единствен път - да се отзове на призива за национален диалог, който ще бъде учредителното събрание, започвайки от следващата седмица.

- Как мислите, защо опозицията последователно отказва да води диалог с вас?

- Защото са й дали такова нареждане. В продължение на 18 години ние противостоим на опозицията, която се стреми да осъществи държавен преврат. Всички тези елементи на поведение на опозицията до голяма степен са обусловени от промените в политиката на САЩ, с идването на десни екстремисти на ключови длъжности в администрацията на Тръмп, с идването на лобисти… Лобистите непосредствено управляват страната заедно с екстремистите. Това е много опасно за света като цяло.

Но за Венецуела това означава, че на ниво кръгове на властта в САЩ са приели само един вариант: да унищожат страната ни. Да се опитат да разрушат страната ни, за да заграбят огромните богатства на Венецуела. Не трябва да се забравя, че достоверно е доказано: Венецуела разполага с най-големите запаси от нефт в света. Имаме запаси от нефт за 200 години.

Понастоящем във Венецуела е регистриран четвъртият по големина запас от газ и най-големият от злато в света. В нашата страна има големи запаси от мед, брилянти. Имаме запаси на такъв стратегически важен метал като колумбит-танталит (колтан), освен другите залежи на природни изкопаеми. Имаме големи запаси от вода в зоната на река Амазонка, в частта, принадлежаща на Венецуела. Нашата страна е обект на наблюдения и лакомо парче за силните на света.

И по геополитическите въпроси в Латинска Америка Венецуела издигна знамето на съпротивата и своята независимост, своя собствен успешен проект, което доведе до това, че политическите елити на Вашингтон в продължение на 18 години всячески ни притискаха.

Когато екстремистите дойдоха на власт в САЩ, те избраха насилствени начини на въздействие, преврати и вмешателство в работите на други страни, нападки срещу президента Путин. Преди половин седмица разговарях с него.

На нас ни причиниха щети, хиляди пъти по-големи, отколкото в Украйна. Към нас беше използван съвсем същият модел, както и в Украйна, но хиляди пъти по-лош. Но с помощта на Националното учредително събрание ще разчистим - и това е най-важното.

- Пак ще ви питам за нефта, но ми се иска да поговорим за учредителното събрание. Гласуване за него на референдум нямаше, и искам да знам: кога след свикването на учредителното събрание ще бъде разработена новата Конституция, как ще стане това и тя ще бъде ли подложена на референдум?

- Това е много важен въпрос. Ние ежедневно сме подложени на интензивни масивни атаки от международните телевизионни канали и пресата. Обикновено това се случва със страните, които са цел за световните държави, а така също за американския империализъм.

Отначало беше Ирак, когато лъжеха, че има оръжие за масово поразяване. После разрушиха Ирак, и сега в тази страна царят тероризъм, разруха, смърт.

После беше Либия, която се оказа цел на кампанията на световните държави. Разрушиха я, а после я забравиха и сега вижте каква криза цари в Средиземноморието.

Към Венецуела използваха модел на преследване, световно информационно гонение. Разпространяват се лъжливи версии, говорят неистини. Това е, което сега наричаме фейк новини, това е ерата на постистината, «добавъчната лъжа», както я наричат някои латиноамерикански интелектуалци. Това е ерата на постистината, в която може всичко. А аз смятам, че този период вече е свършил: още Гьобелс казваше, че една лъжа, повторена хиляда пъти, става истина. Сега лъжата я повтарят в социалните мрежи и големите медии.

Светът трябва да знае, че Венецуела има Конституция. Тя вероятно е една от малкото конституции в света, в която са действителни принципите на първоначалната учредителна власт. Тази Конституция дава право на президента на републиката и  на другите органи на властта, включително на гражданите (в случай, че съберат необходимия брой подписи), да свикат Национално учредително събрание.

Така и беше направено, ние си осигурихме поръчителството на конституционната палата, която е най-висшата инстанция на Върховния съд на Венецуела, в отговор на искане на тълкуване на Конституцията. Националното учредително събрание стана предмет на много любопитни дискусии.

Конституционната асамблея на Венецуела не се състои от политически партии. Това не е традиционната конституционна асамблея. Това е гражданска, обществена конституционна асамблея, в която е представен всеки от 335-те муниципалитети (общини) на Венецуела.

Представители на всички тези муниципалитети ще влязат в асамблеята. Но освен това призовах към участие в изборите представителите на различните слоеве на обществото: работниците, селяните, хората с ограничени възможности, жените, студентите, младежта, предприемачите. Свиках всички тях, за да изберат 181 члена от асамблеята. Тя ще се състои от 545 депутати. И те…

- Представителите на различни слоеве на населението?

- Да. Представителите на различните слоеве на населението, а така също различните муниципалитети ще бъдат избрани пряко, тайно, с всеобщо гласуване в неделя, на 30 юли тази година. Например, работническата класа на Венецуела ще избере 79 депутати. Селяните - осем. Хората с ограничени възможности, според квотата за този сектор, ще изберат пет свои представители. Предприемачите - също пет. Пенсионерите ще бъдат представени от 28 депутати. Така че възникна много интересна дискусия.

- През последните сто дни, за съжаление, поради различни обстоятелства във Венецуела загинаха хора. Разбира се, бих искала да знам вашето мнение по този въпрос. И преди всичко, да попитам, какво бихте отговорили на обвиненията, свързани с действията на полицията, подчиняваща се на вашето правителство.

- Мисля, че трябва да се зададе въпроса обратно. Световната общност трябва да определи отношението си към преврата с използването на насилие, който беше насочен срещу народа на Венецуела, и организиран от опозицията с дясна ориентация. Тя трябва да реши какво да мисли за това, че те изгориха живи 29 души само по подозрение за принадлежност към чавистите. Става дума за жени и мъже. Мисля, че трябва да се зададе въпроса обратно.

- Кой, според вас, е виновен за смъртта на тези хора?

- Ако можете да проведете по-сериозно разследване, а не да се ограничавате с общи заявления, взети от международните новинарски агенции, ще получите много по-подробна информация за всичко, което се случва във Венецуела. Венецуела преживява същото, което и Украйна. Не знам дали сте запозната с това, което стана в Украйна.

- Да, разбира се, господин президент, но разкажете за това сам. Искам да науча повече за случващото се във Венецуела.

- Мисля, че трябва детайлно да проучите този въпрос.

- Във Венецуела убиват хора - все едно коя страна са поддържали убитите. Но на нас преди всичко ни се иска да ви дадем възможност да отговорите на медиите, които постоянно обвиняват за смъртта на тези хора именно полицията, подчиняваща се на вашето правителство. Има ли какво да отговорите на това? Не бихте ли могли да разкажете по-подробно за вашата гледна точка, за да я научат хората, които се информират от големи световни медии и нямат представа какво мислите вие по въпроса. Какво е вашето мнение за смъртта на всички тези хора във Венецуела? И кой е виновен за това?

- Нашата страна беше подложена на влиянието на геополитиката. Нашата страна се подлага на мъчения. Те се постараха да създадат в страната ни екстремални ситуации, такива като в Либия, Ирак или Сирия. Но благодарение на силата на убежденията (волята. - RT) на народа, сплотеността на революционното правителство и сплотеността на обществото и военните успяхме да избегнем това.

Венецуела преживя 110 дни на жестоко насилие, демонстрирайки търпение и безстрашие. Освен това тя беше подложена на нападките на международните и местни медии. Наистина, последствията от тази мащабна вълна на насилие бяха много болезнени.

Тук опозицията не използва демократични методи, когато определена група издига разумни искания в рамките на конституцията. В нашата страна няма опозиция, предлагаща алтернатива на политическата конституционна власт.

Венецуелската опозиция реши да предприеме опит за преврат, за да поиска после странична намеса. Ние успяхме да предотвратим опита за държавен преврат. Вероятно известно време пристъпите на агонията ще продължат. Но скоро ще приключим с този проблем веднъж завинаги.

Успяхме да потушим невиждан досега преврат. Може би нещо подобно имаше в Куба през 1960-те г., в Гватемала - през 1950-те, в Чили срещу Алиенде - през 1970-те. Списъкът може да бъде продължен, тъй като поради международната политика, свързана с разпределението на властта в света, ние се оказахме в центъра на бойните действия.

Понастоящем битката за Венецуела е приоритет за хората с чувство за собствено достойнство, които имат ценности, които вярват в бъдещето на човечеството, отличаващо се със своето многообразие, които признават право на съществуване на бедните народи и малобройните нации.

Венецуела побеждава и ще продължава да побеждава в тази борба. Това не е първата ни битка. Ние вече успяхме да преодолеем опита за преврат през 2002-2003 г., тогава те се опитаха да го извършат по същия начин.

Мотив за държавния преврат от 11-12 април 2002 г. беше кампания в медиите, която оправдаше свалянето на команданте Чавес от поста му, защото според фабрикувана информация, която тогава му вменяваха във вина, команданте Чавес е наредил да се убият мирни манифестанти.

Не трябва да се забравя за тези неща. Макар че с времето се забравя много. Сега в Каракас не трябва да се забравя, че Венецуела е жива, Венецуела върви напред, колкото и да ни желаят злото, Венецуела е жива.

- Господин президент, мислите, че светът е настроен срещу вас?

- Мисля, че съществува голяма кампания в подкрепа на Венецуела в цял свят. И ми се струва, че тази солидарност е просто впечатляваща. Не може да не се отбележи, че най-добрите умове на човечеството винаги забелязват къде именно е истината, въпреки кампанията, водена от медиите, и заблужденията от естествен характер, възникващи вследствие на схемите, натрапвани от световните медии.

Венецуела не само удържа победа вътре в страната - съществува силно движение на международна солидарност, което е в състояние да разпръсне тъмнината на тази кампания от манипулации и лъжи.

- Бих искала по-подробно да се спрете на тази тема: може ли да споменете имената и фамилиите на онези, които ви се противопоставят и са ви в постоянна опозиция на световно и регионално ниво? И може ли да споменете по имена и фамилии онези, които ви подкрепят?

- Разбира се, разбира се, че да. Това е очевидно. Даже за някой, който е страничен наблюдател на реалностите на световните медии, е очевидно, че има такива, които могат да се споменат по име и фамилия. Има световна власт на медиите, която се управлява от Запада, която се управлява от САЩ. Има световна геополитика на интересите.

Латинска Америка и Карибския регион тези международни олигархични сили смятат за заден двор, особено във Вашингтон. Има съществени промени - въпреки, че правителството на Барака Обама атакуваше нашата революция и, за съжаление, се държеше не по най-подобаващия начин към Венецуела - има съществени промени сред онези, които днес са на власт във Вашингтон, онези, които стоят начело на главните органи на властта.

Наскоро (не знам дали сте чули за това) директорът на ЦРУ призна, че е координирал действията, ЦРУ на САЩ е координирал дейността си с правителствата на Колумбия и Мексико с цел да свалят правителството на Венецуела и е координирал прехода към новото правителство. Подобни признания някога доведоха до кръвопролитие, насилие, смърти в Латинска Америка - ЦРУ пряко се намесваше и тогава във вътрешните работи на Венецуела.

Ние преминахме през сложни времена, много трудни. Бих казал, че това беше признаване на вината, както казват адвокатите: правителствата на Мексико и Колумбия се оказаха «голи» и станаха смешни. Във Венецуела имаме поговорка: не се вкарвай в още по-голяма безизходица. Ние се противопоставихме на тази световна власт. Във Венецуела се борим за това да имаме наш собствен модел. За да надделее историческият модел, създаден от Симон Боливар, за да защитим нашите права на независимост.

И в условията на независимост да създадем наш икономически, политически и социален модел, за да защитим нашите богатства, които принадлежат единствено на венецуелците, за да защитим модела на Латинска Америка и Карибския регион като единно пространство. За да защитим независимостта на региона в неговата съвкупност.

И нека никой не се съмнява, че този исторически конфликт е започнал вчера, той не е започнал при възраждането на жестокия екстремизъм на десните сили във Венецуела през април, той е започнал отдавна. Има две очевидни понятия: концепцията на доктрината Монро «Америка за американците», така са говорили те през 1816 г. За съжаление, те се опитаха да я изпълнят, което доведе до голяма вреда.

Да се обърнем към образа на освободителя Симон Боливар: през 1829 той казва пророчески думи: «Явно е, че Съединените Щати на Америка от самата съдба са предназначени да въвличат Америка в нищета в името на свободата». Това е исторически конфликт, който продължава и досега.

След законната победа, която ни очаква тази неделя и укрепвайки отново революционните сили (това ще бъде историческо събитие, грандиозно), ще започнем процес на непрестанно възстановяване, диверсифицирано възстановяване, ние и по-нататък ще внедряваме модела на социално единство, успешен за бъдещето на Венецуела и целия свят. И ще продължим тази борба, надявам се, вече на друго ниво, това вече съм го заявявал публично.

Не знам колко години Доналд Тръмп ще ръководи правителството, никой не знае това, във връзка с всичко, което се случва в САЩ. Доналд Тръмп е аутсайдер, който започва да се адаптира като бизнесмен в такива структури на властта като Пентагона, създава алианс с империалистическите органи на властта. Не знам колко ще остане на власт, не знам каква власт в крайна сметка ще има.

Но ако в това има някаква полза, на мен, като президент на републиката и законно избран ръководител на държавата Венецуела, ми се иска веднъж да поговоря с него, да стисна ръката му и да му кажа: Доналд Тръмп, ние сме в XXI век, забравете за епохата на дипломацията на канонерките, забравете за доктрината Монро, време е да се признае политическото многообразие, разнообразната реалност, време е за нови отношения, на друго ниво, взаимно уважение, общуване между равни.

Той каза по време на предизборната си кампания - явно това му е донесло като кандидат гласове - че не би искал да увеличава броя на неуспехите на политиката на Обама с цел промени на политическия режим в света. Не знам до каква степен се разпространява властта му, за да решава това, когато беше взето решението да се нанесат бомбени удари по Афганистан, не знам той ли решава това или решават вместо него.

Но понеже самият аз съм президент, се обръщам към него: Доналд Тръмп да сдържи агресията си към Венецуела. Венецуела е фундаментална основа на стабилността в целия Карибски регион, в Южна Америка. Ако Венецуела бъде разчленена, ако боливарианската революция бъде потъпкана до такава степен, че сме принудени да вземем оръжието, ние бихме се сражавали под същия флаг и бихме излезли извън границите на страната ни.

Обмислете това, стратези в САЩ. Венецуела е готова да живее в мир, да живее в покой. Прекратете агресията си! И да се надяваме  - винаги трябва да се надяваме на по-добро, обръщам се за благословение към Бога, аз съм практикуващ християнин, католик, - че тези думи ще имат някакъв положителен ефект, че властите в САЩ ще прекратят агресията си.

И моето послание към президента Доналд Тръмп е: прекратете агресията си към Венецуела, прекратете намесата си в работите на Латинска Америка!

- Що се отнася до агресията срещу Венецуела, беше потвърдено, че остава актуална възможността за налагане на санкции от страна на САЩ по отношение на вашата страна. Имате ли някакъв план за преразпределение на ресурсите в случай, че санкциите се отнасят за нефта? Ще бъде ли тогава пренасочен нефтеният износен пазар на Венецуела към други региони?

- За щастие ние демонстрирахме, че можем да се справим с различните фази на икономическата война, както в страната, така и отвъд нейните граници. През 2015 г. в резултат на манипулации и увеличаване влиянието на САЩ в нефтения сектор, което беше свързано с увеличаване на добива на шистов газ, цената на нефта падна от $100 (за барел. - RT) почти до $20.

Венецуела понесе щети в размер $3,5 - 4 млрд на месец, през 2016 г. имахме няколко месеца, когато не получавахме нито един долар печалба, защото продавахме нефта по себестойност и в някои случаи на цена по-ниска от себестойността. Ние предприехме много активни действия, за щастие, винаги сме разчитали на разбиране и сме получавали подкрепа от президента Владимир Путин.

В края на краищата беше подписан договор със страните - членове на ОПЕК и други страни, не влизащи в картел, което стабилизира на някакво средно ниво цената на нефта и стабилизира нефтения пазар. Венецуела е готова за всеки сценарий, какъвто и да е той. Не обичам да изпреварвам. Защото винаги полагам усилия, за да реша проблемите по най-добрия начин. И ми изглежда като пълно безумие екстремистите на десните сили от САЩ да говорят за блокада на Венецуела.

Може да се каже, че те започнаха непряка блокада срещу нашите финанси, за да провокират дефолт (неплатежоспособност) през 2015, 2016 и 2017 г. Ние имаме икономическа мощ и потенциал. Венецуела изплати всичките си дългове и изпълни всичките си договорености. Както и ще продължи да ги изпълнява и през 2017, 2018, 2019 г. и така нататък.

Имаме мощни финансови инструменти. Притежаваме достатъчен потенциал: и в случай, че ударът дойде от север, за щастие, за нас винаги остават открити пътища към запад, юг и изток.

- В такъв случай бихме могли да обсъдим темата за нефта и останалите природни ресурси, такива като газта, златото, медта и диамантите, за които споменахте. Каква роля в политическата и икономическата криза във Венецуела изигра добивът на нефт?

- Фундаментална роля. Бихме могли да видим примера с Чили, когато Ричард Никсън и Хенри Кисинджър заявиха, че икономиката на Чили трябвало да се подобри. Това е много трагичен пример <…> трагичен за Чили. Не по-малко трагичен той изглежда и днес, макар че оттогава са минали много години. Тогава бяха свалени цените на медта - основен източник на доходите на страната в чужда валута. Такъв модел също беше използван във Венецуела и в съседните страни. Споровете за контрол върху нефта продължават вече десетки години.

Във Венецуела първият държавен преврат беше извършен от нефтените транснационални компании: това стана през XX век, през 1908 г. Оттогава нефтът в страната се намираше под техен контрол. Това продължи чак до революцията от 1998 г. Борбата за нефт няма да бъде прекратена, защото поне през близките 50 години нефтът ще остане основният енергетически ресурс в света - такава е структурата на икономиката.

Днес САЩ са преминали към добива на нефт и газ с помощта на метода на хидравличното разбиване, който замърсява и разрушава околната среда, и са получили достъп до нови мощности. Обемите на производството в САЩ са се увеличили до 9,5 млн барела нефт на месец. После те се възползваха от властта си, за да получат контрол над значителна част от световния пазар. Те свалиха цените на нефта, манипулирайки цената на долара.

Искам да кажа, че за първи път за 50 години САЩ получиха ключови механизми за манипулация, които се отразяват както на тях самите, така и на техните вложения. Ние трябва да работим в насока защита на пазара на нефта, вземайки за отправна точка договорите със страните - участници в ОПЕК и със страни, невлизащи в ОПЕК.

Също така предложих да се свика спешна среща на високо равнище. Надявам се тя да се проведе през втората половина на тази година. В нея трябва да участват президентите на страните от ОПЕК и страни, не влизащи в ОПЕК. Целта на тази среща ще бъде създаването на нов подход към управлението на пазара на нефт и изработването на ценова политика.

- Как смятате, могат ли договореностите между държавната нефто-газова компания на Венецуела PDVSA и «Роснефт», която е руска компания, да предизвикат недоволство?

- С Русия имаме устойчив съюз в нефто-газовата сфера. Сътрудничеството ни се  развива с добри темпове. Това се отнася включително и за руските инвестиции в нефто-газоносния пояс на Ориноко. И мога да кажа, че през второто полугодие между нефто-газовите компании на Русия и държавната нефто-газова компания на Венецуела (PDVSA) ще бъде подписана поредица от важни документи по увеличаване обема на инвестиции.

- И това ще предизвика ли недоволството на САЩ?

- Да, вие сте чували за русофобията. За съжаление, съществува дребна менталност, породена от завист, в определени хора, вземащи решенията във Вашингтон. Те не могат да допуснат, че на пътя им се е появила Русия: страна с огромна мощ.

Те не могат да допуснат, че президентът Владимир Путин ще се окаже лидерът в този нов, формиращ се свят. Мирен лидер. Днес се появиха лидери, които нямат аналог в историята. Това не са лидери с колониален или неоколониален тип мислене, стремящи се към доминиране. Това са лидери като президента Владимир Путин или председателя Си Дзинпин. Те вървят по пътя на взаимното уважение и сътрудничество, по пътя на мира.

Русофобията я породиха същите сили, които сега са настроени срещу нас. Същите, които се обявяват срещу президента Владимир Путин, са и срещу нас. И мисля, че Русия, както това отдавна предвиждаше команданте Уго Чавес, в бъдеще ще играе най-важната роля.

За щастие, с Русия ние имаме изключително добри отношения, впрочем, както и с други развиващи се страни от бъдещия свят.

- Говорейки за международните отношения с други страни: в последно време се опитахте да влезете в диалог с латиноамериканските лидери?

- Обикновено се опитвам да поддържам диалог с всички.

- Например?

- С държавите от Карибския басейн. Предпочитам да не давам гласност на подобни преговори. Ако спомена конкретен президент, срещу него ще се разрази цял критически огън от страна на медиите. Случаят с Венецуела заслужава изучаване. RT е един от каналите, който създава равновесие в информационното пространство.

И аз смятам, че е необходимо да се проведе много по-детайлно изследване на ситуацията, в която се оказа нашата страна. Срещу Венецуела беше започнато истинско преследване, жестока кампания от манипулации, лъжи, ненавист на международно ниво, и на национално ниво също. Но тук поне можем да се защитим. Цялата тази лъжа, повтаряща се по всички телевизионни канали, а сега и в социалните мрежи е «ключето», използвано във Facebook, в Instagram, Twitter…

Венецуелците нямат това «ключе» - имат го САЩ, то е в световната власт. Затова социалните мрежи, към които имат достъп 20 млн граждани, - ние сме отворена и свободна страна - ни отравят с тази отрова. Но на национално ниво можем да се защитим. Можем да излезем на улиците, имаме политическа сила, имаме народа. А кой ще ни защити на международно ниво? Кой ще разкаже истината за нас?

Създаде се цяла медийна глутница, с цялата си ненавист и злост опълчила се срещу Венецуела. Това е невероятно: сега ще ви спомена някого - и ще го извикат на килима, започвайки от американското посолство в неговата страна и завършвайки с всички американски органи на властта. Знам на кого звъни президентът Тръмп. Известно ни е всичко.

Например, наскоро е звънял на Педро Пабло Кучински. Питал го е: «Какво мислите за Венецуела?» И Педро Пабло Кучински, който спечели изборите по нечестен начин и който произхожда от рафинираната олигархия, практически принадлежащ към аристокрацията на Лима, казал, че на Венецуела трябва да бъдат наложени санкции, блокада.

Който и президент да ви спомена, бил той от десноцентристките, левите или десните сили, той би попаднал под вътрешна медийна атака и би започнал процес на натиск.

- Значи смятате, че Доналд Тръмп поддържа контакти с другите президенти в региона, за да действа срещу Венецуела?

- Сигурен съм в това! А ако прочетете неговата кореспонденция, официалните му заявления в Белия Дом, разговорите му с латиноамериканските лидери, първата тема винаги е Венецуела. Когато при него на посещение отива някой от нашите президенти, Венецуела е тема номер едно. Същият Педро Пабло Кучински от Перу. Когато се върнал от посещението при Доналд Тръмп в Белия Дом, го попитали: «Как президентът Тръмп вижда Латинска Америка?» Кучински отговорил: «Тя не го безпокои».

Ще ви цитирам думите му: «За него Латинска Америка е като кученце, което е вдигнало лапички, маха с опашка и не създава проблеми. Изключението е само Венецуела».

Ето такива вулгарни личности се срещат понякога сред латиноамериканската олигархия.

- Господин президент, казахте, че сте тук, защото ви е избрал народът. През 2018 г. във Венецуела ще се състоят президентски избори. Как виждате бъдещето си?

- Мисля за бъдещето на страната. Нямам лични планове. Тук съм, не защото съм кариерист или за да реализирам собствените си амбиции. Тук съм, защото изпълнявам мисия. И ще остана, докато моят народ иска да я изпълнявам. А моята мисия се заключава в това нашият народ да увеличава правата си.

- През 2018 г. ще завърши президентският ви мандат. Как ще завърши той, според вас?

- Ще завърши с победа. Съвместно с учредителното събрание нашият народ ще започне нов етап, пълен с надежди, реализация, преодоляване, икономическо, политическо, морално, социално възстановяване, мир. Ние ще завършим този период, ще си извлечем урок. С нас това не се случва за първи път.

Помня периода от 2000 до 2006 г. начело с команданте Чавес. Това бяха първите шест години с новата Конституция. Нашата страна преживя много през 2001, 2002, 2003, 2004 г. А после стана чудото със социалните мисии, политическата реализация, икономическото възстановяване. Сега също ни чака епоха на чудесно възстановяване и надежди.

- Останаха ни само няколко минути. Господин президент, вярвате ли в самокритиката? Какво бихте искали да поправите?

- Аз недооценявах опозицията, нейната способност да причинява болка, нейната злост, способността й за насилие. Може би най-грубата грешка, която ние, и аз по-конкретно, извършихме е, че не ги дооценихме, защото имаме голямо, добро, беззлобно сърце.

На нас винаги ни се струва, че опонентът ни мисли като нас. Аз милион пъти протягах ръка, а те милион пъти се опитваха да я изгорят. Но не успяха да го направят. Може би най-голямата грешка, която мога да призная пред народа и може би най-сериозната ми самокритика е вярата, че с думи може да се разбереш с онези, които не искат мир.

- Господин президент, тъгувате ли за Уго Чавес?

- Разбира се, постоянно. Той е като баща. Винаги е с нас. Той е прекрасен, забележителен баща, който винаги беше наблизо. Аз не само имах честта да бъда близо до него толкова време, но и той самият беше с всички нас, в сърцата на хората. Ние тъгуваме по него, но по-доброто, което можем да направим, е да запазим паметта за него - трябва да се стараем с всички сили неговото дело да живее.

——————————

https://russian.rt.com/, 27.07.2017