РУСИЯ ОФИЦИАЛНО, НА НИВОТО НА ЗАКОН, Е ОБЯВЕНА ЗА ВРАГ

Владимир Корнилов, директор на Центъра за евразийски изследвания

превод: Литературен свят

Днес много експерти и «експерти» ще коментират закона за санкциите, приет вчера от Камарата на представителите на САЩ. Но се съмнявам, че някой от тях ще отдели време да прочете сам този бил.

Просто защото той е огромен, с маса пунктове и подпунктове (и, убеден съм, с много подводни камъни). Тоест за сериозен анализ на документа за него трябва да се загуби не един ден и със сигурност не един час.

Лично аз, поради липса на време, бегло пробягах по него и не претендирам, че изводът ми е изчерпателен.

Но от това, което видях, мога да направя следните основни изводи:

1. Този бил е много по-мек в сравнение със законопроекта, който по-рано практически в един глас беше одобрен от Сената.

2. Този бил неправилно е наречен «закон за антируски санкции». За никакви нови санкции срещу РФ не става дума (за разлика от сенатския законопроект) - във всеки случай аз не намерих такива при бегъл преглед.

Този бил трябва да се нарича «антитръмповски», а не «антируски». Той е насочен преди всичко към ограничаване на конституционните пълномощия на президента на САЩ. А затова (теоретично, разбира се) може да бъде дори оспорен в Конституционния съд.

3. При това в този закон Русия (наред с КНДР и Иран) официално, на нивото на закон, е обявена за враг. И тъкмо спрямо това трябва да последва твърда реакция от страна на Москва.

——————————

Взгляд, 26 юли 2017 г.