С ЕДНА СНИМКА ДА ПОДКРЕПИМ ВЕНЕЦУЕЛА!

Под ръководството на великия Уго Чавес в далечната вече 1998 г. във Венецуела започна система от реформи, познати като Боливарска революция.

Типична лява по подход Боливарската революция целеше преразпределение на националното богатство, дотогава притежание на американски транснационални корпорации и венецуелска компрадорска олигархия.

Преразпределение в интерес на бедните и онеправданите. При Уго Чавес милиони хора за първи път получиха достъп до здравна помощ и образование, почти милион бездомни получиха държавни жилища.

Днес знаем, че един такъв подход не е достатъчен, че социалната революция не е възможна, ако не се съпровожда и от духовно обновление… Но решимостта на една малка 25-30 милионна държава да се противопостави на САЩ в защита на националния си интерес не можеше да не предизвиква възхищение.

Тази решимост не се изгуби и след смъртта на Чавес. В момент, когато левите правителства на Бразилия и Аржентина бяха свалени, и Венецуела остана без тяхната подкрепа, когато, финансирана и направлявана от ЦРУ, започна безпрецедентна агресивна кампания срещу страната, венецуелското правителство на Николас Мадуро показа решителност и устойчивост, които впечатляват.

Вече 3-та година Венецуела устоява на североамериканските пристъпи и тази нейна героична борба помага на всички хора по света, които се борят за националната си независимост.

Колкото повече са тези, които се съпротивляват, толкова по-безпомощни ще стават империалистите от Уолстрийт. Виждаме, че дори североамериканският народ повече не ги иска. Точно срещу Уолстрийт североамериканците избраха Доналд Тръмп.

Но да се върна на Венецуела. В период на ожесточена борба срещу направляваната отвън агресия, Венецуела се нуждае от нашата морална подкрепа.

И ние ще й я дадем под формата на една снимка, снимка на тези, които в България одобряват свикването на Венецуелската конституционна асамблея на 30 юли, призвана да намери мирен изход от кризата.

Всички, които искат да изразят своята солидарност, нека дойдат за една обща снимка в подкрепа на Конституционната асамблея на 27 юли 2017 г., четвъртък, от 20,30 ч. пред входа на метростанция „Стадион В. Левски”.

Няма да има митинг, лозунги и плакати, просто една снимка в подкрепа на Венецуела.

Очакваме ви!

Румен Дечев
Народно социално движение