МАЛОРУСИЯ КАТО ПОСЛЕДЕН ШАНС

Юлия Витязева

превод: Литературен свят

Аз съм малорусин и моята родина е Русия.

Т. Шевченко

Гетманското знаме

Малорусия. Много верен тактически ход. Защото така отначало се е наричала Украйна.

Ще напомня: Малка Рус е историческото наименование на редица региони на територията на Източна Европа, предимно от съвременна Украйна. От XVI век название на всички руски земи в състава на Реч Посполита (по-късно от тях отделили Бяла Рус). От XVII век Малорусия е едно от официалните наименования на Гетманшчината (за знамето на която и става дума по-горе).

Историческата територия на Малорусия

Добре е да се напомни и за «малоруската идентичност» - представата, че «малорусите» са, както и «великорусите», местни разклонения на единния общоруски народ и в Руската империя имат равни национални и социални права и възможности. При това малоруският компонент свободно и на равни права влиза в комплексните, многослойни имперски, общоруски, а после и съветските структури.

Като цяло насоката на движението е избрана много правилно.

Бонус за Богдан Хмелницки. Който, въпреки богатата си биография, в критичния момент, когато станало ясно, че политическата самостоятелност е утопия и трябва да се определи с кого ще живее по-нататък (турския султан, кримския хан, полския крал или московския цар) и да стане негов поданик, под влияние на народа, приема единствено правилното решение. «Искам под защитата на царя московски, православния».

Така че явно е стартирал план «Б».

Минските споразумения от самото начало можеха да се пуснат в тоалетната чиния. Днес вече на всички е ясно, че Украйна не е възнамерявала и не възнамерява да ги изпълнява, а подписите на западните гаранти са празен звук. Да се бави въпросът - няма никакъв смисъл. Хората продължават да гинат.

Що се отнася до световната общност, тя си има достатъчно свои проблеми. А и от нейното разрешение и одобрение никой не се нуждае. Оптималният вариант в тази ситуация е да даде това «главоболие» на Русия и да подготвя посланици в Донецк.

За справка:

ДНР и ЛНР днес са наричани «самопровъзгласили се» републики. Но създадената през 1776 г. република, която днес наричат САЩ, е била точно така «самопровъзгласила се». А как иначе? Не британският крал я е «провъзгласил»! От гледна точка на международното право от онова време това изглеждало така: - сепаратисти от северноамериканските колонии на Великобритания са вдигнали бунт; - незаконно са създали органи на властта под наименование Първи и Втори Континентален конгрес; - в нарушение на клетвата и други закони са заявили за отделянето и фактическото създаване на нова държава на част от територията на тогавашната Британска империя.

Но да се върнем към Малорусия. Още веднъж ще повторя - това е много  полезно предложение. Нещо повече, това е единственият шанс за онези руснаци и нормални украинци, които не искат галицкия нацизъм като идеология и вътрешнополитически курс.

Тази ситуация е последната надежда да останеш гражданин и човек. И да живееш дълго и щастливо. В единство с Русия.

Несъмнено процесът ще бъде болезнен и дълъг.

Но главното е да решиш за себе си.

Готови ли сте вие, които съвсем скоро я Украйна ще бъдете безправно малцинство, да решите и да направите тази крачка? Разбирайки, че този път съвсем няма да е обсипан с рози?.

Ако да, то започнете вече морално да се подготвяте. За непризнаване, санкции, определени лишения и отказ от безвизов режим.

Аз кой знае защо съм убедена, че въпреки определени противоречия и разногласия, които могат да се появят с ЛНР и Русия, Захарченко няма да се откаже тази идея.

Просто защото това е реална възможност да се приключи с целия този ужас, който се случва днес и в Донбас, и по цяла Украйна.

И последно. Рано или късно Малорусия все пак ще я има. Просто защото друг вектор на развитие за територията на Украйна няма. Друг въпрос е колко дълго ще се проточи този процес. И колко още кръв ще се пролее, преди да стане ясно, че трябва да се действа именно в тази насока.

Като цяло, аз съм с двете ръце «ЗА».

Сега главното е внимателно да се наблюдава развитието на темата.

——————————

https://news-front.info/, 18 юли 2017 г.