БУНТЪТ СРЕЩУ СОРОС: ЕВРОПА И ИЗРАЕЛ ОБЯВИХА ВОЙНА НА МИЛИАРДЕРА

Григорий Павлодубов

превод: Литературен свят

В Унгария набира скорост скандалът около борбата между известния финансист Джордж Сорос и правителствената партия «Фидес», основана от действащия унгарски министър-председател Виктор Орбан.

Имайки предвид последните събития, може без излишна скромност да се каже, че срещу инвеститора въстана неговото владение, където той се е родил, живял и е развивал дейността си през последните години.

Унгария е подкрепяна и от Израел.

Какво се е случило в Унгария, до какво може да доведе скандалът, защо Сорос «е гонен с пръчки» от Европа и Израел съобщи информационната агенция Russia Today.

Преди няколко седмици активисти на правителствената партия «Фидес» разлепиха по градските улици на Унгария плакати, на които бе показан американският милиардер, който произхожда от семейство на унгарски евреи, с лозунга, с лозунга «Сорос няма да се смее последен». А в Мрежата бяха разпространени аналогични видеоматериали.

С времето около тази политическа акция се разгоря скандал, тъй като различни обществени организации, както и самият Сорос видяха антисемитски подтекст в текста на плакатите и опит да се разпали междунационална вражда.

Russia Today поясни, че «Фидес» е организирали негативната политическа акция в отговор на неприемливата за правителството на Унгария дейност на Сорос.

Миллиардерът е обвинен, че е използвал политическото си влияние, огромните си финансови резерви и широка мрежа от контролирани организации, за да провежда чужда за унгарците некотролируема миграционна политика.

Сорос чрез своите компании, в т. ч. чрез «Отворено общество» «настойчиво е канел» нелегали в Европа и, в частност, в Унгария. Във «Фидес» смятат, че подобни действия подкопават унгарската национална сигурност.

Нещо повече, «ръката на финансиста» са видели в политиката на Меркел, която от 2015 г. призовава ЕС да приеме 500 000 бежанци от Турция. Подозренията за непосредственото отношение на Сорос към това събитие възникват, тъй като инициативата за приемането на мигранти идва от Хералд Кнаус, който е президент на неправителствената организация «Инициатива за европейска стабилност». А тази компания се финансира от фонда на американския милиардер «Отворено общество».

Интересен е и фактът, че критиката срещу Сорос е подкрепяна от Министерството на външните работи на Израел, което нарече обвиненията на унгарското правителство обосновани.

Нещо повече,  израелското външнополитическо ведомство обвини милиардера в подкопаване на държавността на самия Израел, което се осъществява с контролираните от милиардера организации: НПО Breaking the Silence и B’Tselem, а така също от палестинските групи «Al Haq» и «Al Mezan».

Властите на Тел Авив са недоволни и от това, че финансистът, с участието на Държавния департамент на САЩ, се е опитвал да подкопае легитимността на изборите и е спонсорирал компанията «One Voice Movement». Със средства на тази организация по-късно са публикувани подривни статии срещу Нетаняху.

Напомняме, че Унгария влиза във Вишеградската група, която отказва да изпълнява миграционната политика на ЕС. За подобни действия по отношение на страната искат да въведат санкции. Затова темата за «мигрантите» е особено остра за унгарците, и действията на Сорос предизвикват мощна негативна реакция.

На свой ред Джордж Сорос нарече обвиненията на правителствената партия на Унгария глупост и отбеляза, че «Фидес» води политическа пропаганда по дискредитирането на неговата личност, като го прави с антисемитски подтекст.

По-късно към спора се присъедини еврейската общност на Унгария. Ръководството на някои общини заяви, че не вижда в плакатите антисемитизъм, тъй като на изображенията няма нищо еврейско. Така също те предположиха, че критиката срещу Сорос е свързана изключително с вмешателството му във вътрешните работи на Унгария.

Но друга част от еврейската общност изрази опасения, че тъкмо антисоровската пропаганда провокира ненавист към евреите и може да разпали неконтролируеми емоции.  И в заявлението си бяха права, тъй като по-късно се появиха плакати със Сорос със злобни антисемитски изказвания.

Ненавистта на Унгария и Израел към американския милиардер в интервю за Russia Today коментираха експерти. Така, израелският политолог Авигдор Ескин заяви, че Сорос е вреден елемент и в продължение на целия си живот  е бил противник на Израел. Към него са агресивни в Унгария заради дейността на неговите компании, които противоречат на политиката на държавата. Също така Сорос неведнъж открито е критикувал Виктор Орбан, наричал е Унгария «мафиотска държава» и е водил «подривна дейност» срещу Източна Европа. Ескин смята, че Сорос е неотделима част от радикалното либерално нахлуване в живота на цяла поредица страни, и това трябва да бъде спряно.

Експертът от фонда «Народна дипломация» Владимир Киреев разказа, че Сорос може да бъде критикуван затова че прокарва, преди всичко, американски интереси. А САЩ винаги са се стремели да отслабват другите държави, за да интегрират после страните в своя глобален американоцентричен свят.

——————————

https://politexpert.net/, 13.07.2017 г.