„ДУМАТА В КАМЪКА”

Пета международна арт колония „Думата в камъка” - 15-18 юни 2017 година, град Повляна, о-в Паг, Хърватия

От 15 до 18 юни 2017 година в град Повляна, о-в Паг, Хърватия, се проведе Петата международна арт колония „Думата в камъка”, организирана от Дружеството на хърватските писатели и от поета Валерио Орлич (почетен председател на Дружеството на хърватските писатели) и неговата съпруга -Долорес Долли (домакин на Международния симпозиум).
На този голям форум присъстваха поети от различни страни, сред които Петер Андрей, Мойца Андрей и Петер Злодей (Словения), Алма Омерагич, Нихо Месич и Майда Зукич (Босна и Херцеговина), Гордана Влайич, Сладжана Джорджевич, Ясмина Радованович и Стефан Митич (Сърбия), Миряна Майич, Анджелка Корчуланич и Дамир Трогрлич Вас (Хърватия), Ваня Ангелова и Божко Ангелов (България), Еми и Стойче Тоциновски (художници от Македония) и много други.
По време на Петата международна поетична колония „Думата в камъка” при Стара и Нова Повляна и при Адриатическо море се смесиха звуците на китарите, лиричната реч на поетите и багрите от четките и платната на художниците. Поетесата от България Ваня Ангелова, която същевременно е и учен лингвист, изнесе лекции на тема „Съдбата и мисията на твореца” и „Ролята на човешкия талант в живота”. Художниците от Македония Еми и Стойче Тоциновски откриха изложба със свои художествени рисунки.
Творците посетиха също град Колан, о-в Паг, и Фабриката за производство на най-добрия Пашки кашкавал, където се запознаха с тайните на производствения процес и бяха поканени на официален обяд от президента на фирмата, Иван Глигор, който също е майстор на перото. Там те вкусиха различните видове кашкавал, произвеждащи се на острова.
Участниците в арт колонията имаха възможността да видят Пашките солници, да обиколят орнитоложкия резерват, да разгледат стария град Паг и неговите забележителности - Пашкия мост, пристанището, византийската крепост от VI век, домовете музеи на известни личности от Паг и Шимони и други. Някои от поетичните музикални вечери се провеждаха на плажа „Дубровник” и речта на творците се сливаше с шума на морето. Те се насладиха и на далматинските песни на местния мъжки хор „Повляна”.
Ваня Ангелова връчи от името на Съюза на независимите български писатели членските карти на почетните членове - поетите Валерио Орлич (почетен председател на Дружеството на хърватските писатели; Риека, Хърватия), Сърджан Духович (председател на Дружеството на хърватските писатели; Корчула, Хърватия), Дамир Трогрлич Вас (Сплит, Хърватия), Анджелка Корчуланич (Сплит, Хърватия), Франка Фани Кон (Дубровник, Хърватия), академик Виктор Шечеровски (Белград, Сърбия), Искра Пенева (Белград, Сърбия) и проф. д.ф.н. Васил Тоциновски (Скопие, Македония), както и поздравителния адрес, удостоверението и почетния медал на Съюза на независимите български писатели - на Валерио Орлич, присъден му по случай 24 май - Деня на славянската писменост и култура - за личен принос в европейската и световната литература. Той, от своя страна, награди Съюза на независимите български писатели, Ваня Ангелова, Божко Ангелов и останалите творци от различните държави с грамоти - за участието им в Петата международна колония „Думата в камъка”.
Международният поетичен симпозиум завърши с много музика и песни и с обещания за нови творчески срещи.

Валерио Орлич
(почетен председател на ДХП)

20 юни 2017 година
град Повляна, о-в Паг, Хърватия