БЬОРН НИСТАД: „В НОРВЕГИЯ ВЛАСТТТА Е ОКУПАЦИОННА”

интервю на Юрий Кондратиев

превод: Литературен свят

Защо в Норвегия е невъзможно да се спомене името на Владимир Путин в положителен смисъл? Какво е отношението към Русия? Известният европейски историк, докторът на науките Бьорн Нистад разказа за политическия климат в Норвегия, за лицемерието и двуличието на властта, за липсата на много елементарни свободи и за участието на страната в действията на НАТО в различни страни. Норвежците не са променили от времето на Ибсен, а пиесата “Враг на народа” не е изгубила актуалността си и през XXI век.

- Известният съветски историк Михаил Покровски веднъж упрекна опонентите си, че за тях историята е политика, обърната към миналото. Вие как се отнасяте към този подход?

- Съгласен съм, историята е политика. Вероятно е така - винаги и навсякъде.

- Отношенията между Русия и скандинавските страни от какво зависят повече - от историята или от сегашната обстановка?

- Сега тези отношения са доста лоши. Смятам, че това е свързано с историята, но не мисля, че историята е толкова важна. Повече това е свързано със съвременността. Нашите медии постоянно твърдят, че Путин е агресор, че Русия е опасна страна. Това е свързано със ситуацията в Украйна. Сегашните отношения се определят от съвременната ситуация в света.

- Вие написахте много интересна дисертация за идеологията на Владимир Ленин и революционера-народник Пьотр Ткачов. Но за вашите възгледи към съвременността ви уволниха от университета в Осло, така ли е?

- Да, това е истина. У нас всички политици са глобалисти, всички медии поддържат глобалистите. Днес путинска Русия е предизвикателство или дори заплаха за тях. Затова те постоянно твърдят, че той е диктатор, че е опасен човек и т. н. А аз се опитах да говоря нещо друго и просто ме уволниха. За нашите политици е много важно в Норвегия и в целия Запад да не научат истината за Русия, за Путин. Това означава, че да се критикуват нашите власти е опасно. Хората вече отлично го разбират. Нашата държавна телевизия е непрекъсната пропаганда. Аз нямам телевизор. Чета новините от компютъра. И все пак съм длъжен да финансирам тази телевизия, защото имам адрес. Според нашия закон, ако човекът има адрес, той трябва да финансира държавната телевизия. Според мен това просто е ограничаване на правата на човека. Много странно е, че нашите политици твърдят, че в Русия няма свобода.

- При нас съществува понятието академични свободи. Има руски националисти, анархисти, либерали и други несъгласни с властта, в т. ч. в преподавателската среда. Но те спокойно работят, запазват им катедрата, защото на университетите е необходима свобода на изказванията и изследванията.

- При нас, за съжаление, ситуацията е друга. Разбира се, моите колеги отлично разбират: това, което нашите медии и политици говорят за Русия е просто лъжа. И още те разбират, че да се говори нещо друго, да се критикува властта, е опасно. Не е задължително човек веднага да го лишат от работа, но той може да не получи грантове, да не може свободно да се занимава с работите си. Имам приятели, всички те казват: “Докато не си получил постоянна работа, по-добре нищо не говори за съвременна Русия и Путин, по-добре пиши нещо за Ленин или други исторически материали”.

- Норвегия е член на НАТО. Заедно с НАТО тя непосредствено участва в агресията срещу Либия. Нейните войски воюваха в бивша Югославия, в Ирак, Афганистан… Генералният секретар на НАТО, лично отговорен за неспирното кръвопролитие в Либия, Ирак, Афганистан е бившият норвежки министър-председател Столтенберг, при това - социалдемократ, от така наречената Норвежка работническа партия. И на този фон вашите политици твърдят, че Русия е агресивна.

- Да, това е лицемерие и измама. Какво мога да направя?… Написах през тази година и публикувах книга за Путин. Според мен това е единствената книга в Норвегия, която твърди, че Путин е нормален, добър политик. Но нашите медии, разбира се, я игнорираха напълно.

- Знаят ли обикновените жители на Норвегия какво направи НАТО с Либия? Че норвежки самолети убиваха либийски деца, обикновеният норвежец знае ли?

- Това е сложен въпрос. Медиите съобщаваха нещо за това, но не много подробно. Просто, че НАТО бомбардира Либия за сваляне на диктатурата. Но днес хората започнаха да се отнасят по-критично към официалната пропаганда. Сега ние приемаме твърде много бежанци. Според мен това е голяма заплаха за норвежкото общество. И, разбира се, хората разбират, че американците създадоха тази неприятна ситуация в Сирия, и кризата с бежанците е свързана с това. Затова мисля, че постепенно все повече хора ще започнат да мислят самостоятелно, по-критично. А нашите медии поддържат политиците, истаблишмънта. Има само един-единствен малък опозиционен вестник.

- Чувствате ли се политик?

- Да, смятам, че съм дисидент. Защото нямам деца. Ако имах деца, сигурно просто щях да мълча. Тогава би било много опасно да не загубя работата си и т. н. Смятам, че провежданата от властта политика е просто самоубийство за норвежкото общество. Ние приемаме толкова много бежанци, че след 30-40 години етническите норвежци ще бъдат малцинство в Норвегия. Според мен, това е просто краят на Норвегия. А нашите глобалисти твърдят, че това е добре, ако си срещу емиграцията, ти си екстремист или още по-лошо.

За тях Путин е голяма заплаха, защото е самостоятелен политик. Но той просто не е глобалист, той твърди, че всяка страна има право да води своя политика, да има свои права и така нататък. Разбира се, за глобалистите това е много голяма заплаха. Макар че нашите политици отлично разбират, че Русия не представлява военна заплаха за Запада.

- Съществува мнение, че господарите на живота съзнателно приемат бежанци. Собствениците и управляващите на Statoil Norsk Hydro и прочие компании специално искат повече бежанци, за да понижат нивото на заплатите, да унищожат пазара на труда и гаранциите, за които са се сражавали профсъюзите, а в крайна сметка - и самите профсъюзи. За тях е по-важна печалбата, а не националните интереси. Според вас така ли е?

- Да, това е така и аз смятам, че е ужасно. Нашите политици са почти окупатори. Аз живея в окупирана страна. Макар че всички медии, всички политици твърдят, че Норвегия е най-добрата страна в света, най-свободната… Аз мисля, че това примерно е както по времето на Брежнев у вас. Тогава комунистите твърдяха, че Съветският Съюз е най-добрата страна. Даже е много по-опасно сега да се критикуват властите в Норвегия, отколкото е било да се критикува, например, Брежнев в Съветския Съюз.

Жена от нашето Министерство на външните работи изрази мнение, че договорът с Евросъюза противоречи на норвежката конституция. Когато това се случи, властите веднага казаха, че тя е луда и я пратиха в болница за психически болни. Много странно, как луда е работила в Министерство на външните работи?… Затова се опитвам да говоря с руски журналисти, за мен това е застраховка.

- Наистина ли норвежците са останали онези норвежци, които описа Ибсен?

- Ибсен има много добра пиеса - “Враг на народа”. Смятам, че норвежката управляваща общност е почти враг на народа.

——————————

Pravda.Ru, 12 август 2016 г.