ПАТРИК ПОПЕЛ: „ИСКАМ ДА БЪДА НА СТРАНАТА НА ДОБРОТО”

интервю на Анастасия Чернова

превод: Литературен свят

Генералният секретар на виенския Институт „Александър Суворов” Патрик Попел е пораснал в Австрия. Католик по рождение, той приема Православието, за което са го подбудили… украинската криза, събитията в Новорусия и в Крим. За «Православна Москва» Патрик разказа какво го привлича в руската столица и какво съдействие очаква от нас.

- Не е тайна: в Австрия населението предимно е равнодушно към Русия. Как стана така, че се заинтересувахте от нашата страна?

- По-рано бях католик, но после се запознах с руската православна вяра. А ако приемеш Православието, така или иначе ще бъдеш свързан с Русия. Може да се каже, че просто се влюбих в Русия. Харесва ми имперската идея на вашата велика страна. Поразява ме и това, че тук живеят много народи, но е ярко изразен руският дух.

- Излиза, че сте се заинтересували от Русия благодарение на Православието… А как стигнахте до православната вяра?

- Това стана по време на събитията в Крим и в Донбас. Поиска ми се да разбера кой е прав: проруски настроените опълченци и жителите на Крим или вдъхновяваните от официален Киев представители на Майдан. Мислейки на тази тема, открих за себе си: схватката се води не само на ниво политически, икономически и други интереси. Борбата се води между доброто и злото.

Приказен сюжет, ще си помисли някой. Нищо подобно! Интересувайки се от събитията в Донбас, аз се срещнах с различни хора, включително и с много православни. Неочаквано почувствах; те са ми много близки.

Прииска ми се да науча за вярата, която изповядват. Така разбрах, че източникът на доброто, което срещнах в средата на опълченците е православната вяра. И миналата година приех Православието.

- Какво най-много ви привлече в нашата вяра?

- Особеното усещане за благодат в православната църква. Ти чувстваш как в живота ти влиза Чудото… Всичко това е трудно да се изрази с думи!

- В Австрия има немалко православни храмове…

- Имаме много мигранти от православни страни: сърби, румънци, сирийци, гърци. Всички те си имат свои Църкви. Но Руската Църква е център за всички останали. В руските енории могат да се срещнат и сърби, и руснаци, и поляци, и австрийци.

- Как във вас се появи идеята за суворовски институт? Защо го нарекохте в чест на пълководеца? Към кого най-напред са ориентирани вашите мероприятия?

- В Австрия знаят много малко за Русия. За много австрийци това е далечна екзотична страна, за нея почти не говорят и нищо не пишат. Нашата организация не е голяма, но се опитваме да се срещаме ежеседмично.

Смятам, че трябва да се работи с малки групи, които впоследствие ще влязат в елита на обществото. Затова нашите програми са насочени към възпитанието на младежта.

Идват ни на гости хора, които никога не са били в Русия и се опитваме да им дадем колкото може повече информация за вашата удивителна страна. Искаме австрийците да почувстват руския дух. И сме избрали за фигура-символ такава, която би охарактеризирала отношенията между Русия и Австрия. Суворов някога е направил много за моята Родина!

- Защо им е това на западноевропейците? Нима живеете зле без руския дух?

- Необходимо  ние да се върнем към християнските ценности, които някога са доминирали в Европа и днес е съхраняват в Русия. Това ще стане само ако между нашите страни има активен диалог. Втората християнизация на Европа ще е възможна само благодарение на Русия, на нейния духовен пример.

- Какви са най-близките ви планове?

- Искаме да създадем обмен между студенти, да направим така, че колкото може повече млади хора да идват в Москва. Да организираме за тях интензивни културни ваканции. За целта ги подготвяме с езикови курсове.

Досега не сме канили руснаци в Австрия, но тази година ще проведем в Москва конференция и ще се срещнем, ще общуваме, ще се опознаваме чрез културите на нашите народи.

- Патрик, а кой е любимият ви руски светец?

- Моят път към Русия започна с политиката. Любимите ми персонажи от руската история са воини: благоверният княз Александър Невски, монахът-богатир Александър Пересвет, адмиралът-праведник Фьодор Ушаков.

- Какви са впечатленията ви от посещението на столицата?

- Москва е огромен град, където живеят хора от различни националности. Но тук веднага се усеща руската култура. Това е именно руски град, и старинната му архитектура напомня за славната история на цяла Русия.

За разлика от Виена и Лондон, в Москва виждаш не само имперското минало, но и настояще. В московския Кремъл чувстваш: Русия остава велика държава. Това също е трудно да се опише…

- Кое място в Москва ви допада най-много?

- Опитвам се по-често да бъда в Храма на Христос Спасителя. Но най-важното в Русия не са сградите, а нейните хора.

——————————

„Православная Москва”, 27.01.2016