ОБРЕЧЕНИ ЛИ СМЕ?

Иван Таляронок

превод: Литературен свят

Якуб Корейба по «Първо студио» каза нещо неприятно за руснаците: «Вие можете колкото си искате да се съпротивлявате, но сте обречени». Тъй да се каже, какво е Русия - сама срещу великия и ужасен Северноатлантически Алианс?

Да, ако се съди по населението, - ние нямаме и сто и петдесет милиона, - явно сме обречени. Ако се съди по икономиката, - имаме два-три процента от световния БВП, техният е към четиридесет, - обречени сме и отдавна.

Те с тиха стъпка придобиват все нови и нови съюзници, ето и до Черна гора стигнаха, а ние с усилие задържаме старите си приятели.

Но руската история ни учи да правим съвсем други изводи.

Вижте света преди Куликовската битка, - и съвременното състояние на нещата ще ви се стори много по-оптимистично.

От Православната цивилизация четиринадесет века след раждането на Спасителя не било останало нищо.

Йерусалим, Александрия и Антиохия - отдавна под петата на Халифата. Великият някога Цариград се свива на мъничко пространство, притиснат към проливите от турците. Балканските славяни са победени. Киев и Лвов са под поляците. Минск и Смоленск - под Литва.

А Москва - какво е по онова време Москва? Малко провинциално градче в края на географията, по-малко от която и да е европейска столица - нещо като съвременната Тирана или Скопие. Разпокъсаните руски княжества в горите между Москва и Новгород в съвкупното си население отстъпват на която и да е голяма европейска нация, били те испанци или поляци. А кой може да ги слага в сметката, тях, руските горяни - те вече от половин век са свикнали да плащат данък на Ордата.

Край, православната цивилизация е обречена, тя даже няма защо и да се съпротивлява! Какъв ти там Дмитрий Донски, що за оперетъчно геройство?!

А от друга страна? За Мамай това не било обикновен набег, за данък и пленници. Ордата по онова време вече била приела исляма и станала част от система, която по онова време била по-могъща от днешния западен свят.

Ислямските владетели в края на XIV века контролират не само Близкия Изток и Средна Азия. Те вече са в Европа и на никого не е по силите да ги спре. Цяла Северна и Източна Африка е в ръцете им. Индия е в техните ръце. Индонезия е под тяхно влияние. Поволжието, Сибир, Причерноморието - всичко е у тях. От Гибралтар до Нова Гвинея, от Ямал до Мадагаскар - това не е по-малко от половината земно население и БВП. Това е глобална свръхсила, триумфално шестваща по планетата, побеждаваща не само с меча, но и с ефективната проповед на своето учение. А още - с нивото на развитие на науките и технологиите (да си спомним знаменитите обсерватории на Улугбек, за които средновековните европейски звездобройци са можели само да мечтаят).

И не някакъв си темник (темник - войнско звание в Златната Орда, командващ 10 000 души. бел. прев.) Мамай, а тази глобална свръхсила е предизвикана от княз Дмитрий, управник на провинциално по световните мерки затънтено градче. Той не си въобразява, че ще я съкруши, напротив, може и да се разбере с нея, ако трябва. Но той се осмелява да заяви, че Рус ще живее по собствените си закони, със своята вяра, а не по правилата на новия глобален ред.

Кой тогава би могъл да повярва, че след 500 години Рус ще стане световна свръхдържава, а глобалната цивилизация, с която тя се е борила, ще се свие като шагренова кожа?

Ето какво е сила на духа, пред която са нищожни материалните сметки. .

Когато в Константинопол, педантично преценявайки обстановката, тръгнали по пътя на отстъпките и компромисите и стигнали до уния с католиците - Вторият Рим паднал. Когато в Москва, отхвърляйки компромисите, решили да се бият до смърт - Москва станала Третия Рим.

От Куликово поле, с Дмитрий Донски започнал изгревът на нова Русия, която затъмнила Рус на Святослав и Владимир. И ние с такъв победен опит, с такива предци и небесни покровители - сме обречени?

Свети Благоверни княже Димитрий, моли Бога за нас!

——————————

http://rusnext.ru/, 1.06.2017