СЛИВЕНЦИ ОРГАНИЗИРАТ ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ЛОБНОТО МЯСТО НА ДИМИТЪР КАЗАКА

По инициатива на Регионалния исторически музей във „воеводския град”, представители на обществеността ще отдадат почит към подвига на сливналията - втори знаменосец в четата на Христо Ботев - Димитър Казака, от чиято смърт се навършват 141 години. Пред паметника на четника, създаден в 1912 година близо до Кремиковския манастир, ще сведат чела на 3 юни т. г., редом с други признателни българи, и представителите на делегацията за поклонението от Сливенския регион.
Датата на героичната му кончина е в началото на юни 1876 г., като сакралното за Ботевата чета и всички наши сънародници знаме му е връчено от Войводата при боевете при Милин камък. Историческата наука е пред доуточняване на автентичните обстоятелства за съдбата на байрака на четата - след издевателствата и жестоките мъчения над Казака от османците при залавянето му - пазил го до трагичния миг…
От 1935 г. до 1940 г. пред лобното място на героичния поборник, на празника „Свети Дух е създадена традиция за организиране на събор. Инициативата се провежда със съдействието на някогашните Министерство на войната и Министерството на просвещението, както и на Светия Синод. Инициативата е по почин и на близките на Димитър Казака, като в поклонението се включват и жители от околните селища. Многобройни са институциите, сдруженията и обществените организации, изпратили свои представители в начинанието, сред които представителна делегация от Сливенска община, от т. н. „културни дружби” в София (от града под Сините скали и Ямбол), от Сливенското студентско дружество и др.
Определен е приносът на Регионалния исторически музей в Сливен за възобновяване от 2015 г. - след многобройни години прекъсване, на светлото възпоменание пред делото на Д. Казака.
Родолюбивият порив на поклонение ще се осъществи и в юнските дни на 2017 г. - с помощта на ръководството на община Сливен и кмета Стефан Радев. Инициативата е подкрепена от Регионалното управление на образованието в града. То протича с организационните усилия на деятелите от Народно читалище „Светлина - 1906 г.” в кв. „Кремиковци”, София и други институции.

Иванка Денева